KNMG


Webhandel in sperma en eicellen

De KNMG roept artsen op om geen medewerking te verlenen aan het verkrijgen of gebruiken van geslachtscellen als die op commerciële wijze zijn verworven. De KNMG reageert hiermee op de voorgenomen webhandel in zaad- en eicellen van het bedrijf Babydonors.

Het in Amsterdam gevestigde bedrijf Babydonors.com start in september 2003 met de verkoop van zaad- en eicellen via internet. Het bedrijf geeft op haar website aan binnen de wetgeving te handelen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg trekt het handelen in twijfel en is een onderzoek gestart. Het op commerciële basis beschikbaar stellen van sperma of eicellen is volgens de Inspectie in strijd met de Embyowet. Volgens artikel 27 mag dit alleen op basis van onkosten. Zo geeft de Inspectie aan. Babydonors richt zich op lesbische paren, onvruchtbare paren, onvruchtbare stellen en alleenstaande vrouwen die voor 2500 euro zaadcellen kunnen bestellen.

Respect voor de menselijke waardigheid verzet zich tegen commercialisering van lichaamsmateriaal, laat een KNMG woordvoerder weten als reactie op de voorgenomen webhandel. Dit uitgangspunt geldt voor Nederland maar ook voor het merendeel van de andere landen in Europa. Het betalen van meer dan een onkostenvergoeding aan donoren en het betalen van meer dan de reële kostprijs als vergoeding voor het bewaren en/of beschikbaar stellen van lichaamsmateriaal wordt daarmee afgewezen.

In Nederland zijn voor het verkrijgen en gebruik van eicellen en sperma voor voortplantingsdoeleinden belangrijke regels neergelegd in de Embryowet en de Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal. Die regelingen voorzien in bescherming van de belangen van de donoren, ontvangers en van de met het gedoneerde materiaal tot stand gebrachte kinderen. Voor dat laatste is ook de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting relevant waarin het recht van kinderen op informatie over de donoren is vastgelegd.

"De KNMG vindt het van belang dat die eisen in acht worden genomen door iedereen die op dit gebied in Nederland diensten aanbiedt. Ook als dit gebeurt via internet. Maar al eerder is geconstateerd dat dienstverleners via internet niet altijd te dwingen zijn om nationale regelingen na te leven. Door de keuze om bepaalde handelingen in een ander land met soepelere eisen te verrichten, bijvoorbeeld, kan de dienstverlener zich proberen te onttrekken aan de reikwijdte van strengere nationale bepalingen" aldus de KNMG woordvoerder.

De KNMG vindt dergelijk ontwijkend gedrag ongewenst, maar realiseert zich dat dit niet eenvoudig te voorkomen is. In verband hiermee heeft de KNMG het initiatief genomen om in het kader van de World Medical Association een verklaring op te stellen waarin artsen worden opgeroepen om geen medewerking te verlenen aan het verkrijgen of gebruiken van geslachtscellen als die op commerciële wijze zijn verworven. Naar verwachting zal die verklaring in de bijeenkomst in september 2003 van de WMA worden aangenomen. De KNMG hoopt dat dit een praktische bijdrage vormt aan het voorkomen van commerciële activiteiten met lichaamsmateriaal.