Ingezonden persbericht

Zomerconcerten Stichting Nijmeegse Orgelkring

Nijmegen, 27 juli 2003

PERSBERICHT

Concert vanuit de bakermat van de barok, Italië

NIJMEGEN - Op dinsdag 5 augustus geeft Matteo Imbruno (Amsterdam) een orgelconcert in de Sint Stevenskerk. Imbruno, afkomstig uit Italië speelt werken van vier barokcomponisten. Het concert begint om 20.30 uur. De entree bedraagt 5 euro en 4 euro met korting.

Natuurlijk brengt Matteo Imbruno muziek uit Italië ten gehore. Omdat hij zelf Italiaan van geboorte is, én omdat Italië de bakermat is van de barokmuziek. Imbruno heeft een orgelbewerking van het Concerto no. 10, opus 6 van A. Corelli geprogrammeerd. Deze compositie is oorspronkelijk compositie is geschreven voor strijkorkest en een groep solisten bestaande uit twee violen en cello. Met die combinatie kon de componist veel dynamiek aanbrengen door de grote groep en de solisten telkens af te wisselen. Van dergelijke muziek is prima een orgelbewerking te maken. Bij een orgel kan uit het totaalaanbod aan registers precies die combinatie worden samengesteld, die de klank van een strijkorkest of een solo-instrument evenaart. In de barokperiode kopieerden componisten veelvuldig elkanders muziek, vooral composities van Grote Voorbeelden. En Corelli was in de barok zo'n Groot Voorbeeld voor onder meer Handel, Vivaldi en Bach. Imbruno heeft eigenhandig een bewerking van Corelli's compositie gemaakt. Dat is aan hem wel besteed, omdat hij zich tijdens zijn studie in Bologna twee jaar toegelegd heeft op Italiaanse orgelmuziek. In de orgelmuziek uit het buurland Spanje zal de Italiaan Imbruno zich ook goed kunnen inleven. Imbruno speelt van de relatief onbekende componist Pablo Bruno het Tiento de medio registro de mano derecha de primo tono. Een hele mond vol, maar het gaat om de compositievorm, Tiento. Dat is de Spaanse variant van de Italiaanse Toccata: een compositie die bestaat uit langgerekte accoordenreeksen die worden afgewisseld met vrije figuraties die alsmaar levendiger worden. De Mediterrane wijze van een gesprek voeren: vol temperament, alsmaar levendiger en met steeds meer en grotere gebaren, geeft een goede voorstelling van dit soort muziek. De Imbruno, die is in het Zuiden van Italië is opgegroeid, kan dergelijke muziek uiteraard als de beste vertolken.

Na het voltooien van zijn orgelstudie aan het conservatorium van Foggia volgde Imbruno een aantal meestercursussen. Onder leiding van Michael Radulescu wijdde hij zich twee jaar uitsluiten aan het orgelwerk van J.S. Bach. Op een concert van Imbruno zal Bach daarom vrijwel nooit ontbreken. Maar voor zijn concert in Nijmegen is het feit dat Bach de beroemdste vertegenwoordiger van de barokmuziek is, een veel belangrijker reden om deze componist te programmeren. Van Bach speelt Imbruno het Preludium und fuge in G-dur en de Partite diverse sopra Sei Gegrüsset Jesu Gütig. De laatste compositie bestaat uit een tiental verschillende variaties van de koraalmelodie. Daarbij maakt de componist weer gebruik van de mogelijkheid van een orgel om diverse instrumenten te laten klinken. Lijkt het alsof bij de ene variatie een strijkkwartet aan het spelen is, bij een volgende variatie neemt een blokfluitensemble het estafettestokje over.

Matteo Imbruno is sinds 1989 woonachtig in Nederland. Hij behaalde zijn diploma Uitvoerend Musicus na studie aan de conservatoria in Rotterdam en Utrecht. Imbruno is organist van de Oude Kerk in Amsterdam en treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Inmiddels heeft hij 5 CD's op zijn naam staan.

Voor de Pers
Meer informatie kunt u verkrijgen via Jenneke van de Streek, 030-2320657 (overdag), 024-3788696(avond) of Joost Langeveld, 024-3226360.