RVU

Nederland 3 P E R S B E R I C H T

PB 0805 Hilversum, 30 juli 2003

Werken aan werk

- Een vuilnisman in Istanbul -

DINSDAG 5 AUGUSTUS 2003 VAN 19.00 TOT 19.25 UUR

De Amsterdamse reinigingsdienst heeft grote moeite om allochtone Nederlanders aan te trekken. Hoe komt het dat allochtonen geen belangstelling hebben voor een baan bij de reinigingsdienst? Stadsdeel de Baarsjes worstelde met deze vraag en organiseerde een studiereis. Vijf vuilnismannen en twee opzichters uit dit Amsterdamse stadsdeel gingen naar Istanbul om ervaringen over hun werk uit te wisselen met hun Turkse collega's. Hoe oefenen zij het vak uit en onder welke omstandigheden?

In Istanbul halen de vuilnismannen samen met hun Turkse collega's een paar dagen het vuil op, onder grote belangstelling van de lokale pers. Het bezoek krijgt een officieel karakter als de mannen worden uitgenodigd voor een bezoek aan de burgemeester van Kadiköy, een deelgemeente met ca. 1 miljoen inwoners. De Nederlanders krijgen gelegenheid om hun cadeau uit Amsterdam aan te bieden: een origineel "Amsterdammertje".

De Amsterdammers beginnen te begrijpen dat Turkse vuilnismannen een zwaar en onzeker bestaan leiden. Hun salaris, sociale voorzieningen en status zijn op een laag niveau en de werkomstandigheden zijn soms ronduit onveilig. Er ontstaat begrip voor het feit dat Turkse mensen in Amsterdam niet graag bij de reinigingsdienst werken. Hoe moeten ze dit aan hun familie in Turkije verkopen?

Filmmakers Joost Verhey en Rogier Kappers volgden de vuilnismannen aan het werk in Amsterdam en tijdens hun unieke reis in Istanbul.

Regie: Joost Verhey en Rogier Kappers, MM Produkties Aankoop en eindredactie RVU: Ronnie Griens.

Herhaling van 3 december 2002.

werkportaal.nl

Een programma in de serie Werken aan Werk; de RVU-serie over uiteenlopende beroepen en sectoren, arbeidsomstandigheden, opleidingen en de passie van mensen voor hun werk.

Met vriendelijke groet,

Monique Calis
RVU /// educatieve omroep
Afdeling Communicatie

---
(T) 035 - 677 1461 (di t.m. vrij)
(F) 035 - 677 1409
(E) monique.calis@rvu.nl
(W) http://www.rvu.nl

---