Sociaal en Cultureel Planbureau

Beste lezer,

Vandaag is "De uitkering van de baan. Reïntegratie van uitkeringsontvangers: ontwikkelingen in de periode 1992 - 2002." verschenen.

ISBN: 90 377 0094 2
222 paginas, prijs EUR 18,50

Hieronder volgt een beknopte samenvatting.

Er wordt veel tijd, geld en moeite gestoken in de reïntegratie van uitkeringsontvangers. Wat is het resultaat? Hoeveel arbeidsongeschikten, werklozen en bijstandscliënten zijn in principe in staat om te werken, maar doen dit tot nu toe niet? Hoeveel stromen er jaarlijks wél uit naar betaald werk? Welke factoren bevorderen de terugkeer naar de arbeidsmarkt en welke belemmeren deze juist?
Dit zijn een paar vragen
die in dit onderzoek aan de orde komen. Het laat zien dat van de 1, 5 miljoen mensen met een arbeidsongeschiktheids-, werkloosheids- of bijstandsuitkering slechts een beperkt deel volgens de huidige criteria reïntegreerbaar is. Bovendien blijkt de kans op werkhervatting in belangrijke mate afhankelijk te zijn van kenmerken waar de individuele uitkeringsontvanger noch het beleid veel invloed op hebben, zoals leeftijd en gezondheid.
Aan de hand van de onderzoeksresultaten en
rekening houdend met de huidige recessie wordt in De uitkering van de baan een aantal beleidsaanbevelingen geformuleerd.



Wilt u meer weten,
raadpleeg onze website: http://www.scp.nl/boeken/titels/2003-11/nl/metainfo.htm