Openbaar Ministerie

Eis: 3 jaar celstraf voor vervalsen paspoorten

Drie jaar gevangenisstraf eiste de officier van justitie in Rotterdam op maandag 4 augustus tegen een 46-jarige Algerijn omdat hij islamitische strijders zou hebben voorzien van valse paspoorten en rijbewijzen. De verdachte woonde op hetzelfde adres als de mannen die eerder werden verdacht van terroristische activiteiten.

Uit telefoontaps, een vingerafdruk op een pas en verklaringen van anderen blijkt dat de 46-jarige Algerijn islamitische strijders heeft voorzien van valse paspoorten en rijbewijzen, zo betoogde de officier in zijn requisitor voor de Rotterdamse rechtbank. Hij zou als 'meestervervalser' een onmisbare schakel hebben gevormd in een criminele organisatie van fundamentalistische strijders. Een dergelijke figuur is zeer belangrijk binnen dit soort organisaties. ,,Voor terroristen is het heel belangrijk om anoniem op te kunnen gaan in de menigte en geen sporen achter te laten. Deze verdachte maakte dat mogelijk'', aldus de officier. De man zou zich niet zelf schuldig hebben gemaakt aan terroristische activiteiten.
Bij zijn verhoor bij de politie bekende de verdachte zijn activiteiten, op de zitting trok hij dit in. Bij de inval in het Rotterdamse pand werden vervalste documenten en apparatuur om ze te maken aangetroffen. De verdachte was bij de inval net vertrokken, maar hij werd in maart van dit jaar alsnog in Duitsland aangehouden.
Uitspraak 18 augustus