Politie Midden- en West Brabant

Bosbranden en andere berichten politie district Breda

Breda, 5 augustus 2003

Drie bosbranden in Mastbos

BREDA: In het Mastbos zijn vanmiddag kort na elkaar drie bosbranden ontstaan. De Bredase brandweer, die ondersteuning kreeg van diverse brandweerkorpsen in de omgeving, zette vandaag 80 brandweerlieden in. De politie zette circa 35 politiemensen in die belast werden met onder meer het afzetten van de wegen rondom het bosperceel.

14.29 uur: De eerste brand wordt gemeld. Het blijkt te gaan om een klein bosperceel aan de kant van de Galderseweg. De brandweer heeft de brand snel onder controle

14.57 uur: De tweede brand wordt gemeld. Een bosperceel, op de Galdersche Heide, nabij de Overaseweg blijkt in brand te staan. Het betreft een perceel van circa 2 hectare. De brandweer is de brand om 16.00 uur meester, maar het nablussen gaat nog uren door.

16.22 uur: De derde brand wordt gemeld. Nu blijkt het te gaan om een perceel van circa 2 hectare nabij de Zwaantjesweg / Marellenweg, niet ver van de 2e brand. Deze brand is voor de brandweer aanleiding om op te schalen tot zeer grote bosbrand. Circa 80 brandweerlieden van diverse brandweerkorpsen uit de omgeving bestrijden de brand. De politie zet de wegen rondom het betrokken bosperceel af. De brandweer commandant meldt om 19.00 uur dat de laatste brand onder controle is maar nog niet uit is. Hij verwacht nog uren bezig te zijn met nablussen. Bij de brand is ook een politieheli ingezet om eventuele brandhaarden te lokaliseren en de omvang van de brand vast te stellen. Burgemeester Rutten en wethouder Adank hebben zich ter plaatse op de hoogte gesteld. Medewerkers van staatsbosbeheer hebben ter plaatse geassisteerd bij de bestrijding van de brand.

De politie houdt rekening met brandstichting, vooral vanwege het feit dat de drie branden kort na elkaar ontstonden.

Ook gisteren, maandag 4 augustus 2003 hebben politie en brandweer te maken gehad met kleine brandjes. Zo werd omstreeks 14.30 uur gemeld dat een zwerverstype in het Mastbos, nabij de Overaseweg aan het eind van de gele route met kranten een brand aan het stichten was. Deze man is niet meer aangetroffen. Rond 22.30 uur zagen politiemensen dat langs de Galderseweg aan de rand van het bos een brandje woedde. Ook een vuilnisbak een paar honderd meter verder bleek te zijn aangestoken. De politie heeft de brand met een schop en zand geblust. De brandweer kwam ter plaatse om na te blussen. Om 01.00 uur vannacht heeft de politie op de Moerstraat nabij de Surfplas twee brandstapels uit laten maken die daar door twee groepen van totaal circa 40 personen waren aangestoken.

De politie van het team Zuid-Oost surveilleerde vandaag in verband met mogelijke branden en de parkeerproblematiek rondom de Galderse Meren met 4 agenten in deze omgeving.

Politie pakt fietsendieven

BREDA: Agenten van het team Centrum hebben een 37-jarige man en een 42-jarige man beiden uit Breda op heterdaad aangehouden bij een fietsendiefstal op de Karnemelkstraat. De agenten kregen een tip dat de beide mannen zich verdacht bij de gestalde fietsen zouden ophouden. Na een postactie konden de mannen op heterdaad worden aangehouden. Beide verdachten zijn door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld.

Politie treft hennepkwekerij aan

Vandaag 5 augustus 2003 is in een woning in de wijk de Gampel een in werking zijnde hennepkwekerij ontmanteld. Hierbij zijn 2010 hennepstekjes en 71 hennepplanten (50 cm) aangetroffen op zolder van de woning.De stekjes zaten in een zogenaamde babyafdeling. Een kraambed van stekjes. De 32-jarige bewoner is aangehouden. Zowel de hennepplanten als de materialen die bestemd zijn voor het telen van de hennep zijn in beslag genomen en vernietigd. Essent heeft in de meterkast van de woning een vals `loodje` aangetroffen. Er was echter niet illegaal stroom afgetapt. Nadat de verdachte een verklaring had afgelegd werd hij weggestuurd met een dagvaarding. De politie kwam de kwekerij door rechercheonderzoek op het spoor.

In de cel door openstaande geldboete

BREDA: De politie heeft maandagavond 4 augustus jl. omstreeks 21.45 uur op de Adriaan van Bergenstraat een 30-jarige Bredanaar aangehouden vanwege een openstaande geldboete van 231 euro.

De agenten controleerden de gegevens van de man tijdens de controle van zijn rijbewijs. Daar de man de boete niet direct kon betalen, werd hij overgebracht naar het cellencomplex Mijkenbroek. De vriendin van de man kwam de boete later betalen, waarna de man is vrijgelaten.

Dakloze bedreigt medewerker opvang

BREDA: Een 39-jarige dakloze man heeft maandagavond 4 augustus jl. omstreeks 19.30 uur een medewerker van de opvang aan de Slingerweg bedreigd. De politie heeft de man op aanwijzing van het personeelslid aangehouden.

De dakloze man bedreigde de medewerker met woorden als:Ik haal de kop van je romp en jij haalt de avond niet. Het waren kennelijk uitingen van frustraties omdat de zwerver niet werd toegelaten tot de nachtopvang. Hij had er al dertien nachten geslapen. Na 12 nachten moet er echter geloot worden omdat de vraag groter is dan het aanbod. De zwerver kreeg te verstaan dat hij deze avond niet zou kunnen blijven. Hierop begon hij de medewerker te bedreigen. De politie heeft de man aangehouden. Hij heeft een AU-dagvaarding gekregen en is daarna weer in vrijheid gesteld.

Plantjesverzorgers overlopen inbreker

BREDA: Maandagmorgen is ingebroken in een woning aan de St. Ignatiusstraat. Met een scherp voorwerp is aan de achterzijde een klepraampje geforceerd van de woonkamer. Daarna heeft de inbreker diverse zaken klaargezet en in een plunjezak gedaan zoals een DVD-speler, twee flessen champagne en fotoapparatuur. Op dat moment kwamen kennelijk twee mensen om de plantjes te verzorgen. Zij hebben de inbreker nog in de tuin gezien. De man sprak hen aan en vroeg of daar een bepaalde persoon woonde. Hierna rende hij weg. Het zou gaan om een circa 25-jarige blanke man. De politie van het team Zuid-Oost stelt een nader onderzoek in. Er is ook een sporenonderzoek ingesteld.

Politie neemt buks in beslag

ETTEN-LEUR: De politie van Etten-Leur heeft gisteravond omstreeks 21.45 uur in de wijk Lage Banken een luchtbuks in beslag genomen.

De politie kreeg omstreeks 21.40 uur een melding dat in de tuin van een woning met een luchtbuks geschoten werd. Enkele pluimpjes kwamen daarbij tegen de ramen van de buren. De politie heeft een onderzoek ingesteld en daarbij bleek dat twee 14-jarige jongens op een richtpunt hadden geschoten, maar daarbij kennelijk ook enkele missers hadden gehad. Ondanks protest van de vader van een van de jongens en de eigenaar van de buks heeft de politie het wapen in beslag genomen.

Twee aanrijdingen waarbij auto en bromfiets betrokken zijn

FIJNAART: Op maandag 4 augustus is omstreeks 17.30 uur, onder aan de afrit Fijnaart van de A59 een brommer, bestuurd door een 16-jarige jongen uit Roosendaal op een auto gebotst. De auto, bestuurd door een 21-jarige Roosendaler, kwam van de afrit en moest voorrang verlenen aan de brommer, die van de Oudemolensedijk kwam. De bromfietser is met schaafwonden naar het St. Franciscus te Roosendaal gebracht.

WILLEMSTAD: Op maandag 4 augustus is omstreeks 16.10 uur een brommer op een auto gebotst. De brommer, met als bestuurder een 49-jarige man uit Streefkerk, kwam van over de Hellegatsweg en had voorrang moeten verlenen aan de auto, bestuurd door een 42-jarige man uit Streefkerk, die van rechts kwam, vanaf het gebied dat ook wel bekend staat als De Banaan. Door de onduidelijke belijning op de weg verkeerde de bromfietser in de veronderstelling voorrang te hebben.

Bron: Willem van Hooijdonk