GAIA

LEUVEN LAAT GEEN CIRCUSSEN MET WILDE DIEREN MEER TOE

GAIA feliciteert stadsbestuur met diervriendelijke beslissing

5 augustus 2003

Persbericht

© GAIA

Leuven laat vanaf heden geen circussen met wilde dieren meer toe op het grondgebied van de stad. Dat heeft Schepen Carl Devlies GAIA vandaag laten weten in een brief. Dierenrechtenorganisatie GAIA feliciteert het College voor haar vooruitstrevende beslissing die het dierenwelzijn ongetwijfeld ten goede komt. Want met die beslissing is Leuven de eerste provinciehoofdstad in Vlaanderen (en zelfs in België) die geen circussen met wilde dieren meer toelaat. Dit nadat GAIA het stadsbestuur gevraagd had om dierenwelzijnredenen geen circussen met wilde dieren meer toe te laten.

+ Circussen kunnen zelfs niet beantwoorden aan de wettelijke minimumnormen die gelden voor dierentuinen. Wilde dieren als apen, tijgers, leeuwen, olifanten, nijlpaarden, giraffen en andere exoten worden in vrachtwagenkooien opgesloten in omstandigheden die volstrekt niet beantwoorden aan hun gedragsnoden en behoeften. Sommige worden vastgeketend (olifanten). De dieren ontwikkelen dan ook zwaar gestoord gedrag (voortdurend rondjes draaien, wiegen, etc.). De wilde dieren worden tot volstrekt onnatuurlijke kunstjes gedwongen, die meestal het resultaat zijn van dwang en geweld. Kinderen en volwassenen krijgen ook een totaal verkeerd en vals beeld van wilde dieren, die vermenselijkt worden. Leeuwen en tijgers bv. die te gevaarlijk worden na zekere tijd, worden gedumpt, komen in de dierenhandel terecht, worden aan lamentabele en ondermaatse dierentuinen verpatst of gedood. Ook de veiligheid laat meestal zwaar te wensen over in circussen die wilde dieren houden. Het publiek kan dikwijls tot vlak bij de dieren komen. Uit een GAIA-rapport over de toestand in circussen blijkt dat er de afgelopen jaren veel ongevallen gebeurd zijn, ook in België. Niet zelden ontsnappen er wilde dieren, met als gevolg dat de plaatselijke overheid gedwongen wordt politie, brandweer, civiele bescherming, kortom de grote middelen in te zetten. Dat kost handenvol geld.

+ GAIA is zeker niet tegen circussen op zich gekant. Er zijn ook circussen die alleen met gedomesticeerde dieren optreden, die geen problemen vormen omdat ze in vergelijking met wilde dieren niet zo'n speciale welzijnseisen stellen. Uiteraard moet zo'n circus beantwoorden aan strenge dierenwelzijnsregels. Er zijn ook veel circussen die helemaal geen dieren opvoeren en het publiek prachtige spektakels bieden. Die circussen moeten aangemoedigd worden. Dat is zeer belangrijk voor het dierenwelzijn. Circussen met wilde dieren moeten aangezet worden om geen wilde dieren meer te houden en zich aan te passen aan de toegenomen bekommernis om dierenwelzijn in onze samenleving. Met haar beslissing draagt Leuven daar ongetwijfeld toe bij. Eerder hadden 38 gemeenten al positief gereageerd op de vraag van GAIA om geen circussen met wilde dieren meer toe te laten. Naast Leuven kreeg GAIA vandaag ook goed nieuws vanuit een andere Vlaams-Brabantse gemeente: Steenokkerzeel. Beide colleges krijgen van GAIA deze week een brief met felicitaties.

Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be