Nederlandse Akkerbouw Vakbond


NAV veroordeelt dubbelhartig eu-graanbeleid
EU stopt graanexport of koppen van soortgelijke strekking waren in een aantal dagbladen te vinden. Dat blijkt, volgens navraag door de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, niet precies te kloppen. Maar reden tot ongerustheid is er wel, stelt de bond. Het graanbeleid van de EU noemt ze dubbelhartig.

De EU schort voorlopig de subsidie op graanexport op. Export zonder exportsubsidie blijft dus wel mogelijk. Dat de EU nu de graanexport stopt is dus feitelijk niet waar. Maar wel bestaat de kans, dat de EU later in het seizoen besluit tot een heffing op te exporteren graan en dat zou tot een feitelijke exportstop kunnen leiden. Een dergelijke maatregel zou in de ogen van de NAV onacceptabel zijn en getuigen van grote dubbelhartigheid van het EU-bestuur.

De stapsgewijze liberalisering, dus het steeds minder ingrijpen van de EU op de graanmarkt, is door het EU-bestuur bewerkstelligd. Een van de argumenten was, dat er dan meer marktwerking zou komen en boeren zouden daarvan kunnen profiteren. De NAV heeft dat argument met tal van andere organisaties bestreden. Vraag en aanbod van landbouwproducten reageren traag op prijsveranderingen. Gevolg: bij structureel overaanbod lange periodes van lage prijzen, afgewisseld door korte pieken bij incidenten; de overheid doet immers nauwelijks meer aan voorraadbeheer.

De akkerbouw heeft al een zestal jaren de onderkant, de lage prijzen, de gevolgen van liberalisering beleefd. Gevolg: dalende graansaldos in heel de EU en blijvende druk op de zogenaamde vrije teelten. Het Landbouw Economisch Bericht meldde dat het laatste jaar voor de Nederlandse akkerbouw het slechtste van de afgelopen twintig jaar was. En die tendens is er volgens de NAV niet alleen in Nederland, maar door het overaanbod wereldwijd.

Nu het door droogte in delen van de EU even iets minder is met het overaanbod van graan, dreigt de EU het paard exportheffing van stal te halen. In de ogen van akkerbouwers is het of ze een meevallertje niet gegund wordt De EU zou dat doen om de positie van de graanverwerkende industrie, onder andere de intensieve veehouderij, de slachterijen en dergelijke te verdedigen. De NAV wijst er op, dat die positie is opgebouwd dankzij een veel te lage graanprijs en omdat dat graan wordt aangevuld met scheepsladingen gesubsidieerde soja uit de VS en onder meer op gekapt regenwoud geteelde soja uit Brazilië. Nadere inlichtingen:
Joop Droog tel. 0299-690265 of 06-51611362
Joop de Koeijer tel. 0111-691581 of 06-12784009