Gemeente Den Haag

augustus 2003
Tentoonstelling GEANNEXEERD! Loosduinen binnen Den Haag 1903&1923 (4 augustus)

De tentoonstelling GEANNEXEERD! Loosduinen binnen Den Haag 1903&1923(2003) is nog tot en met 16 augustus 2003 bij zowel het Haags Gemeentearchief als het Loosduins Museum te bezichtigen.

Motief voor annexatie was de schreeuwende behoefte aan ruimte van het explosief groeiende Den Haag. Toen na de eerste grenswijziging in 1903 de stad nieuwe claims legde, doemde voor de Loosduiners de vraag op: kunnen wij als sterk afgeslankte gemeente nog wel blijven bestaan? Het bleek echter dat zij voortaan konden profiteren van nieuwe voorzieningen zoals gas, riolering en betere verbindingen. Een rekensom leerde dat volledige samensmelting met Den Haag voor de Loosduiners zelfs fiscaal voordeliger zou uitpakken.

Deze nieuwe relatie wordt herdacht met een bijzondere dubbeltentoonstelling. In het Loosduins Museum krijgen vooral de veranderingen in Loosduinen in de periode 1903-1923 de aandacht. In het Haags Gemeentearchief gaat het om de gewijzigde relatie Loosduinen-Den Haag tijdens en na de annexaties, gesymboliseerd door de "navelstreng" die beide kernen vanouds verbonden heeft: de Loosduinseweg c.q. (Oude) Haagweg en de daarnaast liggende Loosduinsevaart.

Bij de tentoonstelling hoort een speciale HTM folder van lijn 2. Hierin vindt de bezoeker/reiziger bij de haltes niet de gebruikelijke haltetijden, maar informatie en achtergronden over bijzondere plekken langs de route, waarvan het merendeel inmiddels tot de historie behoort.

De folder is verkrijgbaar bij het Haags Gemeentearchief (ma-vr 7-19u, za 9.30-17u), in het Loosduins Museum (za + 1e zo van de maand 13-17u) en bij de HTM Klantenservice (Wagenstraat, Centraal Station, Hollands Spoor). Dit zijn tevens de openingstijden voor het bezichtigen van de tentoonstellingen.