Unicef

Persbericht
Unicef doet noodoproep voor hulp aan kinderen liberia

6 augustus 2003, Den Haag - De Verenigde Naties doen vandaag een noodoproep aan de wereldgemeenschap om geld ter beschikking te stellen voor de mensen in Liberia. De VN-Kinderrechtenorganisatie Unicef vraagt tot het eind van het jaar ruim 16 miljoen dollar voor onderdak, opvang en bescherming van kinderen, gezondheidszorg, water en noodonderwijs. Alle VN-organisaties bij elkaar hebben de komende maanden ruim 69 miljoen dollar nodig, met name om de bevolking te voorzien van voedsel. Unicef Nederland stelt per direct 200.000,- beschikbaar voor noodhulp aan de kinderen in Liberia.

In Monrovia zitten naar schatting 300.000 mensen, met name vrouwen en kinderen, zonder eten. Circa 1 miljoen mensen, bijna de totale bevolking van de hoofdstad, heeft geen schoon water. Unicef-medewerkers meldden al bij het begin van de gevechten een toename in het aantal mensen dat wordt getroffen door cholera, mazelen, tyfus en tuberculose. De catastrofale hygiënische omstandigheden in de ruim 85 overvolle, provisorische opvangkampen voor vluchtelingen staan bijna garant voor een verdere toename in het aantal ziektegevallen.

Zodra de veiligheidssituatie het toelaat en hulpgoederen het land kunnen bereiken, zullen de 40 Liberiaanse Unicef-medewerkers starten met de distributie van bijvoeding en medicijnen voor 350.000 mensen, waaronder 80.000 kinderen onder de vijf jaar. In Monrovia moeten dringend 150 waterpompen worden gerepareerd, omdat de stad geen leidingnet voor drinkwater heeft; daarnaast zullen trucks water naar de stad brengen. In tien opvang- en registratiecentra zullen kinderen die hun ouders kwijt zijn, worden herenigd met hun familie. Aan slachtoffers van seksueel misbruik zal Unicef medische en psychologische hulp bieden; daarnaast moeten de naar schatting 10.000 ex-kindsoldaten worden gedemobiliseerd, opgevangen en voorbereid op een terugkeer in de maatschappij.

De situatie voor kinderen in Liberia was al voor het uitbreken van de gevechten rampzalig. Naar schatting is vijftien procent van de kinderen chronisch ondervoed; van iedere tien kinderen overlijden er drie voor hun vijfde verjaardag. Tachtig procent van alle Liberianen moet rondkomen van minder dan 1 dollar per dag; vijftig procent van minder dan een halve dollar per dag.

In november 2002 lanceerden de VN-organisaties een oproep voor financiële steun voor Liberia ter waarde van ruim 42 miljoen dollar (exclusief voedselhulp). Tot nu toe is minder dan 22% van dit bedrag toegezegd door donoren. De slechte respons, gecombineerd met de gevolgen voor de bevolking van de escalatie van de gevechten, maakt het nieuwe noodsignaal van vandaag noodzakelijk. De herziene oproep vraagt voor de periode augustus tot en met december 2003 financiële steun voor hulp aan 1 miljoen Liberianen.