Gemeente Amersfoort

Amersfoort stap verder met oplossen `baggerprobleem'

Overeenkomst met provincie onderschrijft gezamenlijk belang

datum: 6 augustus 2003

De gemeente Amersfoort is een stap verder gekomen met het oplossen van het `baggerprobleem'. Als er een baggerberging in Amersfoort komt, wordt deze niet groter dan 33 hectare gecombineerd met 15 hectare zandopslag. En komt het depot op een plek waar geen risico voor geplande woningen bestaat. Dit is voor de gemeente Amersfoort, de provincie en het afvalverwerkingsbedrijf Smink uit Amersfoort het uitgangpunt van een overeenkomst. Deze overeenkomst hoort bij het bestemmingsplan voor het gebied ten westen van Vathorst. Bovendien trekt de provincie haar plan voor een baggerstort in, wanneer tijdig andere oplossingen beschikbaar komen voor het verwerken of storten van de 7 miljoen kuub bagger die de provincie kwijt moet.

Alternatieve oplossingen

Wel moet de alternatieve oplossing voldoende zijn voor 7 miljoen kuub, omdat de provincie buiten de 3 miljoen kuub voor Zevenhuizen in Amersfoort nog 4 miljoen kuub elders moet kunnen storten of verwerken. De komende tijd wordt door de gemeente en de provincie verder gewerkt aan de zoektocht naar alternatieven voor de bagger. Amersfoort wil daarmee de stort van bagger in Amersfoort voorkomen.

Bestemmingsplan

De gemeenteraad neemt op 26 augustus een besluit over de voorgestelde overeenkomst en het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan is nu een gebied van 92 hectare bestemd voor baggerberging, op basis van de aanwijzing van de provincie. Dat wordt straks, op basis van het initiatief van Smink, een kleiner gebied van 33 hectare baggerstort en 15 hectare zandopslag. Smink tekent daarom ook de overeenkomst. Met deze kleinere baggerberging komt de ontwikkeling van het geplande stadsdeel Vathorst niet in gevaar, omdat er voldoende ruimte tussen geplande woningen en het baggerdepot zit. Dat zou wel het geval zijn als de provincie niet bereid zou zijn om het gebied voor bagger straks te verkleinen.

Lobbytraject

Wethouder G.J. van der Werff van ruimtelijke ordenening licht toe: ,,Amersfoort ziet het liefst helemaal geen baggerdepot binnen haar gemeente verschijnen''. De provincie Utrecht en afvalverwerkingsbedrijf Smink echter houden Amersfoort aan afspraken uit het verleden dat ze de stort mogelijk zou maken. De provincie trekt haar plan voor een stort in Amersfoort in, wanneer het tijdig lukt om de bagger elders te verwerken of te storten. Van der Werff: ,,Of het lukt om de bagger elders te verwerken, hangt af van ons lobbytraject dat we intensief gaan voortzetten''.

Aanwijzing

Het is nog niet zeker of en wanneer een andere oplossing voor de baggerstort wordt gevonden. Daarom gaat de procedure om het bestemmingsplan Zevenhuizen vast te stellen wel door. Dit bestemmingsplan is door de gemeente gemaakt, op aanwijzing van de provincie. Amersfoort werkt, in opdracht van de gemeenteraad, mee aan de aanwijzing van de provincie. Door zelf mee te werken en het sluiten van de overeenkomst kan ze op die manier zo goed mogelijk de belangen van de gemeente behartigen. Amersfoort neemt hiermee zelf de verantwoordelijkheid voor de ruimtelijke belangen in het gebied.

Afspraken

De provincie houdt nog vast aan een gebied van 92 hectare voor in het bestemmingsplan, omdat ze zich niet wil vastleggen op het gebied van 33 hectare waar het afvalverwerkingsbedrijf Smink de stort wil aanleggen. De gemeente sloot op 25 januari 1999 een overeenkomst met Smink waarin afspraken zijn gemaakt over die 33 hectare baggeropslag plus 15 hectare zandopslag. Eerder dit jaar deed de Raad van State uitspraak dat er op locatie Zevenhuizen maximaal 2 miljoen kuub bagger gestort mag worden. Daarnaast komt dan de opslag van 1 miljoen kuub zand.

Invulling gebied

Amersfoort doet er alles aan om de komst van het baggerdepot te voorkomen. Als de stort toch moet worden aangelegd, wordt deze niet groter dan de 33 hectare. In beide gevallen wil de gemeente het gebied ten westen van Vathorst een andere bestemming kunnen geven. De provincie is bereid om mee te werken aan een functieverandering. Het is dan aan de gemeenteraad om een nieuwe invulling te geven aan de dan `vrijkomende' 92 of 44 hectare. De gemeente maakt daar ondertussen plannen voor, die later door de gemeenteraad zullen worden beoordeeld en vastgesteld.

Vergunningen

Na vaststelling van het bestemmingsplan, naar verwachting op 26 augustus door de gemeenteraad, duurt het waarschijnlijk circa een jaar voordat alle benodigde vergunningen zijn verstrekt. De provincie heeft toegezegd om de voorbereidingen voor de aanleg te stoppen als blijkt dat de 7 miljoen kuub baggers elders kan worden gestort. Dit geldt tot aan de vergunningverlening.

Belangen

Voor de gemeente betekent dit bestemmingsplan in combinatie met de overeenkomst, dat ze haar afspraken met ondernemer Smink kan nakomen. Tevens heeft de gemeente op deze manier de aanwijzing van de provincie opgevolgd, waarbij de belangen van Amersfoort voldoende uit de verf zijn gekomen. Of de baggerstort werkelijk wordt aangelegd, hangt van een aantal factoren af.

De achtergrond van dit raadsvoorstel (het bestemmingsplan en de overeenkomst) is dat de gemeente zelf wil kunnen meewerken aan de inrichting van het gebied ten westen van Vathorst. Wanneer de gemeenteraad het bestemmingsplan niet vaststelt, dan heeft de provincie de mogelijkheid zelf het bestemmingsplan te maken voor een gebied van 92 hectare. Dat betekent dat er dan geen afspraken zijn gemaakt om de baggerstort te verkleinen naar 33 hectare.

Feiten en cijfers

92 hectare gebied bestemd voor baggerspeciedepot, vastgelegd in bestemmingsplan
Circa 33 hectare baggerstort, vastgelegd in overeenkomst Circa 15 hectare opslag zand en grond, vastgelegd in overeenkomst

7 miljoen kuub vervuilde bagger: provinciale taak 3 miljoen kuub vervuilde bagger: Amersfoort Zevenhuizen (2 miljoen bagger wordt gestort, 1 miljoen zand wordt uit de bagger gewonnen)