Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

OPTA

OPTA laat bestaande kortingen KPN ongemoeid

Besluiten over tarieven

Den Haag - 6 augustus 2003 - OPTA heeft besloten het huidige beleid voor beoordeling van KPN's kortingenruimte niet aan te passen. Aanleiding hiervoor is onzekerheid rond invoering van nieuwe telecommunicatiewetgeving. Bovendien bleek uit raadpleging van de markt dat verruiming van kortingsmogelijkheden voor KPN ertoe zou kunnen leiden dat concurrerende belbedrijven uit de markt zouden stappen.

OPTA heeft bij haar besluitvorming zwaar laten wegen dat de wetgeving drastisch verandert. Het is nu nog niet duidelijk hoe dit uitpakt voor toekomstige tariefregulering. OPTA heeft daarom besloten dat ingrijpende wijzigingen nu niet aan de orde zijn. Dit zou namelijk teveel onzekerheid voor de markt betekenen. Bovendien wil OPTA zeker kunnen stellen dat concurrerende belbedrijven niet met price squeeze te maken krijgen. Dit doet zich voor als een telecombedrijf klem komt te zitten tussen de prijs die KPN in rekening brengt voor het gebruik van haar netwerk (inkoop) en de eindgebruikerstarieven die zij aan haar eigen klanten vraagt.

Hetzelfde geldt voor regulering van de inkooptarieven die gelden voor concurrenten van KPN. OPTA heeft hieromtrent al eerder besloten geen meerjarige regulering voor deze aflevertarieven vast te stellen. Ook hier is de onzekerheid over hoe de nieuwe wetgeving uitpakt te groot.

De bestaande kortingenkaders voor KPN in de consumentenmarkt blijven ongemoeid, maar nieuwe kortingen zijn dus nu niet aan de orde.


---

De complete tekst van de besluiten wordt gepubliceerd op de website van OPTA: www.OPTA.nl


---

OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) bestaat sinds 1997 en is door de Nederlandse overheid belast met het houden van toezicht op de Nederlandse post- en telecommunicatiemarkt. OPTA heeft verder tot taak zorg te dragen voor voldoende concurrentie in deze markten. Daartoe heeft zij een aantal taken en bevoegdheden, die in de wet zijn vastgelegd. Besluiten worden genomen door het onafhankelijke college van OPTA en zijn voor de verschillende marktpartijen bindend.

Noot voor de redactie,