Provincie Zuid-Holland

Persbericht

06-08-2003
Ook negatief zwemadvies voor Haringvliet, Hollandsch Diep en Krammer/Volkerak

De provincie Zuid-Holland geeft nu ook een negatief zwemadvies voor Haringvliet, het Hollandsch Diep en Krammer/ Volkerak. Hier komen grote hoeveelheden blauwwier voor. De aanhoudende warmte heeft veel invloed op de zwemwaterkwaliteit. Mede hierdoor neemt het aantal blauwwieren toe en komen ze in steeds meer verschillende zwemlocaties voor.

De negatieve zwemadviezen gelden voor de volgende gebieden:

Haringvliet

* bij De Quack, Hellevoetsluis;

* Recreatieterrein RWS, Stellendam;

* Strand naast haven, Hellevoetsluis,

* Strand naast haven, Middelharnis;

* Hitsertse kade, Zuid-Beijerland;

* Haringvlietbrug west.

Hollandsch Diep

* Haringvlietbrug oost;

* Recreatieterrein Hellegatsplein.

Krammer/Volkerak

* Krammer bij Oude Tonge;

* Volkerak bij Ooltgensplaat.

Het negatieve zwemadvies geldt nog steeds voor Vijver Oosterpark bij Ridderkerk en voor De Zevenhuizerplas, waar een zeer hoge concentratie rode alg voorkomt.

Blauwwieren
Blauwwieren kunnen binnen 12 uur na het zwemmen gezondheidsklachten veroorzaken (vooral als men water binnenkrijgt). Klachten zijn onder andere huidirritatie, maag- en darmklachten, hoofdpijn en koorts. Als zich olieachtige drijflagen van blauwwieren voordoen moet u daar niet in het water gaan. De provincie adviseert om zo spoedig mogelijk na het zwemmen te douchen. Let vooral op kleine kinderen. Zij zijn kwetsbaarder. Ook honden kunnen ziek worden van het drinken van het besmette water. Als eenmaal blauwwieren in het water voorkomen, dan blijven ze voorlopig aanwezig. Pas bij een langdurige koude periode verdwijnt het blauwwier weer.

Actuele informatie
Op de provinciale website (www.zuid-holland.nn/zwemwater) en via de zwemwatertelefoon (070 441 75 50) is de meest actuele informatie over de Zuid-Hollandse zwemlocaties te vinden. De zwemwatertelefoon is op werkdagen te bereiken tussen 08.30 uur en 16.30 uur.