DNA helpt bij oplossing woninginbraken

AMERSFOORT/DRIEBERGEN/ZANDVOORT 7-8-2003 - Dankzij aangetroffen DNA-sporen heeft de politie drie woninginbraken - gepleegd in 2000 en 2002 - opgelost en een afgelopen weekend een 29-jarige man uit Nieuwegein aangehouden op verdenking van het plegen van deze inbraken.

Eén van de inbraken werd op 14 oktober 2000 gepleegd bij een woning aan de Hogeweg in Amersfoort. Op 9 juni 2002 werd een inbraak gepleegd op de Traaij in Driebergen en op 23 augustus in Zandvoort aan de Kostverlorenstraat. Bij deze drie inbraken werden door de Technische Recherche DNA sporen aangetroffen.

Eind 2002 werd van een verdachte DNA referentiemateriaal afgenomen en geregistreerd bij het Nederlands Forensich Instituut. Het DNA profiel van de verdachte bleek overeen te komen met het DNA profiel van de sporen die eerder bij de verschillende inbraken waren aangetroffen.

De politie in Amersfoort liet de verdachte vervolgens direct landelijk registeren als gezocht persoon. Daarnaast werd door de politie actief gezocht naar de verdachte, maar trof hem tot op heden niet aan. Op zaterdag 9 augustus werd de verdachte toevallig bij een verkeersovertreding in Arnhem door de politie aangesproken. Bij het controleren van zijn gegevens bleek dat de man gezocht werd en werd hij door de politie in Arnhem aangehouden en overgedragen aan de politie in Amersfoort. Deze heeft proces-verbaal opgemaakt. De verdachte is inmiddels in bewaring genomen.