Gemeente Oss


7/8/2003 - Lage waterstanden in Osse vijvers en watergangen

Door de aanhoudende droogte ontstaan er lage waterstanden en dreigen er problemen te ontstaan voor de vissen en andere gebruikers van de Osse vijvers en watergangen. Zowel door de lage grondwaterstand als door gebrek aan doorstroming en de hoge temperatuur van het water raakt het zuurstof in het water snel op. Gevolgen hiervan zijn vissterfte en een vergrootte kans op het uitbreken van botulisme onder vissen en watervogels.

De gemeente houdt op dit moment dagelijks meerdere inspectierondes langs vijvers en watergangen. Ook treft ze voorbereidingen om snel in te kunnen grijpen als het nodig mocht zijn.
Verder hebben de gemeente en het waterschap de volgende maatregelen genomen of deze zijn bij nood te nemen om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

* Op de plaatsen waar aanvoer van water mogelijk is via inlaten vanuit de Maas zoveel water inlaten dat er doorstroming blijft bestaan (Mikkeldonk). Deze maatregel wordt door waterschap de Maaskant getroffen.

* Op de plaatsen waar de waterstand te laag wordt voor vissen kunnen in geval van nood de grotere exemplaren overgebracht worden naar dieper water (tussen Leerlooierstraat en de Margrietvelden).
* Op de plaatsen waar geen watertoevoer mogelijk is, wordt het water rondgepompt door middel van een fontein (Elzenhoek) of een pomp (park Waterlaat). De tijdelijke sproeivoorziening in de vijver achter de Kennedyschool wordt operationeel zodra het zuurstifgehalte in het water te laag wordt.
* Op de plaatsen waar vissterfte uitbreekt, worden de gestorven exemplaren zo snel mogelijk verwijderd om ziektes onder vissen te voorkomen. Tot op heden is er overigens nog geen extreme vissterfte gesignaleerd.

* Op de plaatsen waar ook watervogels sterven, worden de gestorven exemplaren zo snel mogelijk verwijderd en enkele worden opgestuurd naar een laboratorium om te achterhalen wat de doodsoorzaak is. Dit is tot op heden nog niet nodig geweest.

Doordat de grondwaterstand zelf erg laag wordt, is het bijvullen met leidingwater of grondwater oppompen vrijwel zinloos. Het water zinkt daardoor meteen weer weg.

Wat kunt u als inwoner van Oss doen? Als op een plaats plotseling de situatie verandert, bijvoorbeeld massale vissterfte of een plotseling droogvallen van watergangen, kunt u bellen met de Balie Beheer Openbare ruimte van de gemeente, telefoon 629 505 of kunt u contact opnemen met het waterschap, telefoon 698 300. Op tijdstippen dat er geen bezetting is, hoort u een piketnummer of wordt u doorgeschakeld.