Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

kamervragen huidbleekmiddelen

Rapportage onderzoek naar aanleiding van kamervragen huidbleekmiddelen

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

VGB-PL-2398830

7 augustus 2003

Naar aanleiding van Kamervragen gesteld door het lid Arib (PvdA) op 23 januari 2001 is door de toenmalige minister van VWS, dr. E. Borst-Eilers onderzoek toegezegd naar het gebruik van (schadelijke) huidbleekmiddelen onder allochtone vrouwen. Deze middelen bevatten vaak kwikverbindingen of hydrochinon, componenten die bij gebruik op de huid ernstige gezondheidseffecten kunnen opleveren. Met deze brief wil ik u informeren over de resultaten van het onderzoek en verder te nemen stappen.
Het doel van het via ZONMw door het NIVEL uitgevoerde onderzoek was om het gebruik van huidbleekmiddelen bij in Nederland wonende Surinaamse, Antilliaanse, Turkse, Marokkaanse, Nederlands-Indisch en West-Afrikaanse vrouwen in kaart te brengen en de omvang en ernst van de bijwerkingen vast te stellen.
Wellicht ten overvloede vermeld ik dat het hier om producten gaat, waarvan de verhandeling ingevolge het Warenwetbesluit Kosmetische produkten is verboden. De Keuringsdienst van Waren treedt actief op tegen overtredingen van dit verkoopverbod.
Het onderzoek laat zien dat vooral Ghanese vrouwen deze producten gebruiken. Bijwerkingen komen in deze groep vaak voor en hiervoor wordt geen hulp gezocht. ZONMw adviseert, na raadpleging van externe adviseurs, geen verder kwalitatief onderzoek meer te verrichten, maar de onderzoeksresultaten onder de aandacht te brengen van de GGDen in steden met veel migranten en belangenverenigingen van migranten. Dit advies heb ik overgenomen. Het NIVEL zal zorg dragen voor verdere verspreiding van de resultaten.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Kamerstuk, 07-08-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=20009