Hoofd Bedrijfschap Ambachten

7 augustus 2003

Brussel wil stoppen met BTW-proef

De Europese Commissie wil het experiment met een laag BTW-tarief voor arbeidsintensieve diensten niet doorzetten. Volgens Europees Commissaris Bolkestein heeft de proef te weinig resultaat gehad. Nederland wil juist doorgaan met het
experiment.

Ondernemerscultuur moet beter in Europa
De ondernemerscultuur moet gestimuleerd worden in Europa. Het onderwijs kan daar een grote rol in spelen. Naast een cultuurverandering is het ook nodig om hindernissen voor ondernemerschap op te ruimen, waaronder het vereenvoudigen van regelgeving.
Dat stelt het EIM in een reactie op een zogenoemd groenboek van de Europese Commissie, waarin onder meer wordt gesteld dat ondernemerschap in de Europese Unie structureel lager ligt dan in Angelsaksische landen zoals de Verenigde Staten.

Meer mogelijkheden voor gemeenten en werkgevers om ESF-geld te gebruiken
Gemeenten kunnen voortaan ook subsidie krijgen van het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor projecten (bijvoorbeeld scholing) voor mensen met een gesubsidieerde baan. Ook kunnen werkgevers ESF-geld gebruiken voor projecten voor werklozen. Dat blijkt uit de wijziging van het besluit over de ESF-subsidieregeling, die onlangs in de Staatscourant is gepubliceerd. Tot dusver mochten instellingen alleen ESF-subsidie aanvragen voor de doelgroepen waarvoor zij verantwoordelijk waren. Dit betekende bijvoorbeeld dat werkgevers voor werknemers en gemeenten voor bijstandsgerechtigden subsidie mochten aanvragen. Die strikte scheiding is nu losgelaten.

KvKs krijgen landelijk handelsregister
De 21 zelfstandige Kamers van Koophandel, die onder het ministerie van Economische Zaken ressorteren, gaan de komende jaren flink op de schop. Met de komst van een landelijk digitaal Handelsregister, waar ondernemers zelf veranderingen kunnen invoeren, zullen miljoenen euros bespaard worden. Daardoor zal de jaarlijkse wettelijke bijdrage voor ondernemers dalen.

Onderbetaling vooral bij kleinbedrijf
80% van de bedrijven die hun werknemers onderbetalen, hebben tien of minder werknemers. Kleine bedrijven moeten daarom gericht worden benaderd om hier verandering in aan te brengen. Dat zegt minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer bij de aanbieding van het rapport Werknemers met een bruto-loon op en onder het wettelijk minimumloon in 2001.
De Geus wil naar aanleiding van het rapport nagaan hoe de voorlichting kan worden verbeterd, vooral richting kleinbedrijf, betrokken branches en onderbetaalde werknemers.

Markt heeft ruimte voor 400 centra voor starters In Nederland kunnen 400 nieuwe bedrijvencentra worden gebouwd voor beginnende ondernemers. Een dergelijke uitbreiding zal op termijn ruim 100.000 nieuwe banen opleveren, omdat dergelijke centra banenmotoren zijn. Door tegenwerking van banken en beleggers is het echter de vraag of de uitbreiding ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Dat zegt voorzitter Dick Guntenaar van de Nederlandse Vereniging voor Bedrijvencentra en Economische Ontwikkeling (nvBeo). Volgens deze branchevereniging staan er momenteel al 450 bedrijvencentra in Nederland. Een uitbreiding is desondanks nodig omdat er een flink tekort is aan geschikte huisvesting voor beginnende ondernemers. Als de nieuwe centra gebouwd zouden worden, veroorzaakt dit geen druk op de markt van bestaande centra, aldus Guntenaar. Zo groot is de behoefte aan kleinere bedrijfsruimten.

Administratieve lasten nemen verder toe
De administratieve lasten voor het bedrijfsleven zijn vorig jaar waarschijnlijk toch gestegen. Het kabinet meldde eerder dat die met zon 150 miljoen waren afgenomen, maar volgens het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal) is dat beeld niet compleet.

WAO-premie kleine bedrijven wordt per branche vastgesteld Kleine bedrijven gaan per 1 januari 2004 een WAO-premie betalen waarvan de hoogte verschilt per branche. Komen in een branche veel werknemers in de WAO, dan betalen de kleine werkgevers een hogere WAO-premie dan in branches met een lager arbeidsongeschiktheidsrisico. Deze nieuwe financieringswijze betekent dat de WAO-lasten door de kleine werkgevers per 1 juli 2004 eenmalig de mogelijkheid krijgen om eigenrisicodrager voor de WAO te worden. Dit betekent dat ze de kosten voor de eerste vijf jaren arbeidsongeschiktheid van zieke werknemers voor eigen rekening nemen of desgewenst geheel of gedeeltelijk onderbrengen bij een particuliere verzekeraar.

Raad voor Werk en Inkomen mag voorlopig toch blijven Minister De Geus van Sociale Zaken heeft onder druk van sociale partners en gemeenten besloten de Raad voor Werk en Inkomen voorlopig niet op te heffen. Het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten, dat het kabinet adviseert over arbeidsmarktbeleid, raakt wel haar subsidies voor werkgelegenheidsprojecten kwijt.

Schrap regels om werklozen aan baan te helpen
Volgens de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) kunnen veel arbeidsgehandicapten en andere werklozen aan werk worden geholpen als er gesnoeid wordt in bureaucratie en tijdrovende procedures. Dat zegt de RWI in het gepresenteerde Beleidskader Werk en Inkomen 2003, met adviezen aan het kabinet om werklozen en arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen. De Raad is een sociaal-economisch adviesorgaan voor de overheid van werkgevers, werknemers en gemeenten.

Malaise potentiële toptijd voor onderwijs
Dat het onderwijs als werkgever pas aandacht krijgt van werkzoekenden bij een economische recessie, is bekend. Maar met het spook van de jeugdwerkeloosheid om de hoek lijken ook veel schoolverlaters toch maar voor school te kiezen. Dat blijkt uit cijfers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. In 2002 steeg het percentage dat doorleerde ten opzichte van 2001. De twee hoogste niveaus van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) genoten een 27%-instroomstijging vanuit de twee lagere mbo-niveaus.

Schoolverlater voelt malaise nog niet erg
De meeste schoolverlaters hadden in 2002 nog weinig last van de economische neergang. De helft van de gediplomeerden in het beroepsonderwijs (vmbo, mbo en hbo) vond binnen drie maanden een baan. Dat is even snel als in de voorgaande jaren. Na nog eens drie maanden was 70% aan het werk.

Doorstroom allochtonen
Niet-westerse allochtonen volgen meer dan autochtone leerlingen een vbo- of een mavo-opleiding. Maar anders dan hun collegas van Nederlandse oorsprong stromen zij na het behalen van een diploma vaker door naar een vervolgopleiding in het beroepsonderwijs.

Innovatie in mkb komt amper op gang
Economische Zaken heeft het midden- en kleinbedrijf (mkb) via ondernemersnetwerk Syntens vorig jaar van 18.500 innovatieadviezen voorzien. Dat blijkt uit het jaarverslag van Syntens over 2002. Maar innovatie lijkt in het mkb nog nauwelijks aan te slaan.

Hbos moeten innovatie helpen
De adviesraad voor wetenschaps- en technologiebeleid (AWT) pleitte recent in het rapport Backing Winners voor innovatie door het benutten van bestaande kennis. Die kennis is bijvoorbeeld aanwezig bij universiteiten, hogescholen en instellingen zoals het onderzoeksinstituut TNO.

Bedrijf krijgt verplichte preventiemedewerker
Bedrijven worden verplicht interne deskundigen aan te wijzen die zich gaan bezighouden met de bescherming tegen beroepsrisicos. Deze preventiemedewerker is ook verantwoordelijk voor de risico-inventarisatie en -evaluatie. De verplichting geldt voor alle bedrijven, mits ze daar de mogelijkheden voor hebben. Hebben ze die niet, dan mogen ze de deskundigheid ook van buiten aantrekken, bij arbodiensten.

Publicatie De Digitale Economie 2003
Het gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) in de samenleving neemt nog steeds toe. Dit gaat echter niet meer gepaard met jaarlijks toenemende uitgaven aan ICT-goederen en -diensten zoals in de tweede helft van de jaren negentig. De uitgaven aan computers zijn zelfs voor het eerst in jaren gedaald. Mede onder invloed van deze teruglopende groei van de uitgaven neemt ook de jaarlijkse groei van de binnenlandse ICT-sector af. Dit is één van de belangrijkste conclusies uit de onlangs verschenen CBS-pubicatie De Digitale Economie 2003.

Bakkerijbranche vraagt subsidie scholing aan
De Nederlandse bakkerijsector heeft een zogeheten ESF-3 subsidie aangevraagd van 500.000. Dit is een Europese subsidie die kan worden gebruikt voor scholing van werkenden. Dankzij deze subsidie kunnen bakkers voordelig de door het NBC verzorgde trainingen Nieuwe Hygiënecode, BedrijfsHulpVerlening en Training Actief Verkopen volgen.

Gratis helpdesk voor platte daken
Onderzoeksinstituut TNO Bouw heeft een gratis Helpdesk Platte Daken geopend. Eigenaren van gebouwen, ingenieurs, adviseurs en bouwers kunnen hier per e-mail of per fax vragen stellen over de risicos van platte daken en de oplossingen hiervoor.