Ingezonden persbericht



PERSBERICHT Koninklijk Horeca Nederland

HORECA DREIGT DEUREN TE SLUITEN TIJDENS KERMIS

Gemeente Volendam zorgt voor onveilige situatie

VOLENDAM, 5 augustus 2003 -- Als het aan de ondernemers van de Volendamse horeca ligt, dan is het heel goed mogelijk dat ze tijdens de jaarlijks kermis van 5 tot en met 7 september gesloten zijn. De gemeente Volendam heeft net als vorig jaar toestemming gegeven om een grote feesttent te plaatsen, die teveel bezoekers trekt en daardoor voor een onveilige situatie kan zorgen. "Deze tent kan een gevaar zijn voor de veiligheid van de bezoekers," legt Jack van den Eeckhout, voorzitter van de afdeling Edam-Volendam van Koninklijk Horeca Nederland uit. Horecaondernemers moeten veel investeren om aan allerlei eisen en wetten te voldoen, maar met deze feesttent overtreedt de gemeente zelf de regels. Het bestuur van de afdeling wil dan ook dat de vergunning weer ingetrokken wordt. "Heeft de gemeente Volendam dan helemaal niets geleerd van het verleden?"

Vorig jaar gaf de gemeente Edam-Volendam toestemming voor een feesttent tijdens de kermis, omdat ze bang was dat er een "krukkentekort" zou zijn na het wegvallen van het Hemeltje en de Wir War bar. Met het krukkentekort viel het allemaal wel mee. De plaatselijke horeca had het heel rustig, want er waren veel meer bezoekers (1500) in de tent, dan toegestaan (1100). "De veiligheid van de consument behoort voorop te staan bij de gemeente," zegt het bestuur van Koninklijk Horeca Nederland afdeling Edam-Volendam. "Wij worden daar tot in den treure op gecontroleerd. Terecht. De veiligheid van gasten en personeel is in de horeca gegarandeerd. We hebben daar heel veel voor moeten investeren en nu wordt bij zo'n feesttent op eens van alles door de vingers gezien. Je moet toch niet denken aan wat er allemaal voor ellende kan gebeuren bij een calamiteit. Het leed is dan echt niet te overzien."

De horecaondernemers vragen zich openlijk af of de gemeente nog wel te vertrouwen is als partner in het horecaconvenant. "Het blijkt dat de gemeente onvoldoende rekening houdt met de plaatselijke ondernemers," vindt het bestuur. "De horeca heeft na de Nieuwjaarsbrand veel gedaan aan allerlei veiligheidsmaatregelen. We worden daarnaast geconfronteerd met een hoge administratieve lastendruk en toenemende regelgeving! Maar de gemeente Edam-Volendam gaat gewoon door op de ingeslagen weg van vóór de brand. Niet voor niets geldt er een horecastop in ons dorp. Waarom dan wel een horecavergunning voor een feesttent, die zich wellicht niet aan de veiligheidsregels houdt?"

De pers is van harte uitgenodigd om donderdag 7 augustus om 10 uur aanwezig te zijn bij het gemeentehuis in Volendam. De afdeling Edam-Volendam van Koninklijk Horeca Nederland zal dan een petitie aanbieden aan de (loco) burgemeester.


---