Ingezonden persbericht

Extreemrechts wil harde actie

Afgelopen weekeind heeft de Nieuwe Nationale Partij (NNP), een extreemrechtse politieke partij, op grote schaal folders verspreidt in de wijk Geeren Noord in Breda. Met enige regelmaat voert de NNP folderacties uit in verschillende steden in Nederland. Zonder uitzondering vinden deze plaats in maatschappelijk onrustige wijken. Zo tracht de NNP lokale conflicten een extreemrechtse wending te geven en leden te werven voor de eigen partij.

Wat is de NNP?
In 1998 werd het partijbestuur van de neo-fascistische CP'86 door justitie verboden wegens het leiding geven aan een criminele vereniging. De NNP is de opvolger van de CP'86. 'Een onmiddelijke waterdichte immigratiestop' en 'het prefereren van remigratie boven integratie van alle volksvreemde elementen in onze volksgemeenschap' zijn twee veelzeggende standpunten van de NNP.

Wie zit er in de NNP?
In mei 2002 word de ere-voorzitter van de NNP, Egbert Perée (1924) veroordeeld wegens discriminatie en het aanzetten tot haat. De rechtszaak behandelde een racistisch artikel op de website van de NNP. In dit artikel wordt gepleit voor de invoering van apartheid in Nederland.

Op 6 mei 2003 keurt voorzitter Alex Neid in een interview met het Brabants Nieuwsblad gewelddadigheden naar minderheden goed. "Marokkanen jagen is een reactie op wat moslimjongeren uitlokken".

De NNP-secretaris, Paul Peters, die naar eigen zeggen 'harde actie' in Breda wil gaan voeren is actief geweest binnen Stormfront Nederland. Een organisatie die voornamelijk door gabberjeugd bevolkt werd die elkaar ondermeer op Hitlerherdenkingen ontmoette. Peters was mede-verantwoordelijk voor de meest spraakmakende actie vanuit deze groepering. In april 2001 bekladde hij met twee jongens uit Oosterhout een joodse begraafplaats in die regio. Peters werd veroordeeld tot celstraf, een schadevergoeding en werkstraf. Hij verklaarde bij de rechter dat hij nog steeds achter de leuzen "Jude Raus" en "Wir sind zurück" te staan. *

Op 3 maart '99 deed de NNP al eens mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Breda. De partij haalde toen maar 1,2% van de stemmen. Ruim onvoldoende voor een zetel. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam op 6 maart 2002 weet de NNP 2 zetels in de deelraad Feyenoord te bemachtigen. Om deze resultaten in de toekomst te verbeteren laat de NNP, buiten de verkiezingen om, steeds meer van zich horen.

(*) Zie voor o.a. een foto van de bekladde graven http://www.kafka.antifa.net/nnpruzie.htm

Einde persbericht

Voor meer informatie
Jaap van Beek
06 20312281

AFA Landelijk Secretariaat
Postbus 224
2300 AE Leiden
(071) 5135606
www.afanederland.org
info@afanederland.org
Giro: 9474245 AFA, Leiden