Korps: Friesland, plaats: Fryslân 8-08-2003
Politieberichten 07/08 (13.00 uur) t/m 08/08 (07.00 uur)

Drachten: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.05 uur werd op de Oprijlaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Gorredijk, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 565 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 6 uren.

Terschelling: onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.35 uur werd op de Hoofdweg onder Lies een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Groningen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 405 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Drachten: inbraak woning
Donderdag tussen 18.30 en 21.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Baalder. Het slot van de achterdeur werd geforceerd. De woning werd doorzocht. Uit de woning werden sieraden, geld (enkele duizenden euro`s) en een videocamera weggenomen. De 33-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: woningbrand
Vrijdag omstreeks 02.25 uur kwam er een melding binnen van een woningbrand aan de Kievitstraat. De brand bleek te woeden in een tussenwoning. De brand woedde aan de achterzijde van de woning. De 17-jarige bewoner (ouders op vakantie) sliep en werd wakker van de rook. Hij ging vervolgens op onderzoek uit. Hij zag toen dat de bijkeuken in brand stond. De brandweer werd gewaarschuwd en was snel ter plaatse. De brand breidde zich zeer snel uit en in korte tijd was sprake van een uitslaande brand. De jongen kon ongedeerd de woning verlaten. De brandweer had het vuur na een uur onder controle en kon verkomen dat de brand oversloeg naar de naast gelegen woningen. De gehele woning brandde uit. De naast gelegen woningen liepen rook- en waterschade op. De brand is vermoedelijk in de wasdroger ontstaan.

Leeuwarden: aanhouding op verdenking van vrouwenhandel Dinsdagmiddag is op de Weaze een 31-jarige inwoner van België, met de Albanese nationaliteit, aangehouden. De man wordt verdacht van vrouwenhandel. Zo heeft hij diverse vrouwen in de prostitutie gebracht, waarna hij het door de vrouwen verdiende geld afnam. Aangifte is gedaan door een 20-jarige en een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden. De politie heeft de zaak in onderzoek. Zo worden nog verschillende aangiftes verwacht. Ook zal worden onderzocht hoe lang de man in Leeuwarden actief is geweest. De man is vandaag voorgeleid aan de officier van justitie.

Vlieland: eenzijdige aanrijding met letsel
Donderdag rond 12.10 uur is aan de Strandweg een 81-jarige inwoonster van Breda gewond geraakt. De fietsster verloor de controle over het stuur toen zij een duin afreed. Door de val viel de vrouw op haar achterhoofd. Het slachtoffer is met hoofdletsel per helikopter van de SAR (Search and Rescue) naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Drachten: aanrijding met letsel
Donderdag rond 12.50 uur is aan de Drift een 49-jarige fietsster uit Drachten gewond geraakt bij een aanrijding. De fietsster stond stil op het fietspad, toen een 20-jarige fietser uit Drachten tegen haar aanreed. De vrouw is met letsel aan haar arm per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten gebracht.

Drachten: in bezit drugs, aanhouding verdachte
Donderdag rond 13.50 uur is aan de Zuiderdwarsvaart een 29-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden ter zake bezit drugs. Tijdens een routinecontrole bleek de man in het bezit te zijn van 1,7 gram cocaïne en 0,4 gram heroïne. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De politie heeft de drugs in beslag genomen. Na verhoor is de man weer in vrijheid gesteld. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Wommels: inbraak bedrijf
In de nacht van woensdag op donderdag is in een bedrijf aan de Walperterwei ingebroken. Weggenomen is een geldbedrag van enkele honderden Euro`s. Men kwam binnen door een deur aan de zijkant van het pand te forceren. Een 61-jarige inwoner van Wommels deed aangifte.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Donderdag rond 15.50 uur is aan het Zaailand een 25-jarige bromfietser gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het bureau blies de man 250 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van een uur. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Drachten: bommelding, niets aangetroffen
Donderdag rond 11.00 uur is een bank in Amsterdam gebeld, met de mededeling dat er een bom zou liggen in een bankgebouw (ING-bank) aan de Burgemeester Wuiteweg. De politie heeft het bankgebouw ontruimd en het Raadhuisplein afgezet. In het gebouw waren zeven personen aanwezig. De politie doorzocht het gebouw, maar trof niets aan. Rond 15.30 uur is zowel het bankgebouw als het Raadhuisplein weer vrijgegeven. De politie stelt een onderzoek in naar deze bommelding.

Oosterwolde: diefstal personenauto
Tussen woensdag 17.00 uur en donderdag 16.00 is aan de Kuunderhof een personenauto weggenomen. Het gaat om een gele Opel Kadett (hatchback), kenteken PX-41-NP. Een 26-jarige man uit Oosterwolde deed aangifte.

Bakkeveen: aanrijding met dodelijke afloop
Donderdag rond 17.30 uur is aan de Duerswaldmerwei een 4-jarig jongetje uit Siegerswoude overleden aan de gevolgen van een aanrijding. Een 32-jarige automobilist uit Wijnjewoude kwam uit de richting van Balk toen het slachtoffer plotseling de weg over fietste. De automobilist kon het slachtoffer niet meer ontwijken. Een ambulance kwam ter plaatse, evenals de traumahelikopter. Het slachtoffer is ter plaatse overleden. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval. De weg is tot 20.45 uur afgezet.

Damwoude: te snel, rijden onder invloed, aanhouding verdachte Donderdag rond 20.30 uur is aan de Achterweg een 46-jarige automobilist uit Aldtsjerk aangehouden ter zake snelheidsovertreding. De man reed met hoge snelheid door Oenkerk, Aldtsjerk. De automobilist negeerde een stopteken en kon worden aangehouden toen hij een doodlopende straat in reed. De politie heeft de verdachte naar het bureau gebracht. Daar bleek de man gedronken te hebben. Hij blies 445 ug/l. De man kreeg een rijverbod van vier uren. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Donderdag rond 17.30 is aan de Wortelhaven een 50-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het bureau blies de man 435 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van vier uren. Tegen de verdachte is proces verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Donderdag rond 22.15 uur is aan de Jan Evenhuisstraat een 37-jarige automobilist uit Britsum gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het bureau blies de man 510 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van vijf uren. Een uur later zag de politie aan de Bleeklaan de man opnieuw rijden. De man is aangehouden en zijn voertuig is in beslag genomen. Op het bureau heeft de verdachte opnieuw geblazen. Hij blies 385 ug/l en kreeg een rijverbod van drie uren. Ook bleek zijn auto niet te beschikken over een geldige APK. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Heerenveen: rijden onder invloed
Donderdag rond 23.45 uur is aan de Oranje Nassaulaan een 59-jarige automobilist uit Heerenveen gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het bureau blies de man 555 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van zes uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Burgum: woningbrand
Donderdag rond 17.45 uur is aan de Hillamaweg een woningbrand ontstaan. Niemand raakte gewond. De brand is waarschijnlijk ontstaan door een brandende kaars. De brandweer kwam ter plaatse en bluste de brand. De zolderverdieping van het huis ging deels verloren. Daarnaast heeft de woning veel waterschade.

Heerenveen: rijden onder invloed
Vrijdag rond 04.25 uur is aan de Oude Veenscheiding een 23-jarige fietser uit Heerenveen gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het bureau blies de man 615 ug/l en kreeg een rijverbod van zeven uren. Tegen de verdachte is proces verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie (0900) 88 44