Gemeente Zoetermeer

Negatief zwemadvies Zoetermeerse plas recreatiegebied Noord-Aa

Alhoewel de kwaliteit van het water van de Zoetermeerse plas in het recreatiegebied Nood-Aa op zich goed is heeft de provincie Zuid-Holland hedenmiddag een negatief zwemadvies uitgebracht. Door de aanhoudende hoge temperaturen zijn blauwwieren geconstateerd.

Blauwwieren
Blauwwieren zijn eigenlijk bacteriën die er uitzien als wier. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een blauwgroene laag die op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en vormen een stinkende brij. Bij het afsterven produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.
Vergiftigingen door blauwwieren komen alleen via de mond tot stand. Het gif dringt niet door in de huid. Ernstige vergiftigingen doen zich bij volwassenen zelden voor. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij eerder water binnenkrijgen en sneller ziek worden door vergiftiging.

Binnen twaalf uur na het zwemmen in het water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van de volgende verschijnselen: hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen.
Deze verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf.
Ook andere bacteriën en virussen kunnen de genoemde klachten veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd een arts.

Nog vragen?
Bel de zwemwatertelefoon; 070-441 7550 (tijdens kantooruren) of stel uw vraag via een e-mail: zwemwater@pzh.nl
Of kijk op NOS teletekst; pagina 725.

Laatste wijziging: 08-08-2003