Gemeente Smallingerland

Beoordeling welstand kleine bouwplannen
8 augustus 2003

Op 1 janauri 2003 werd de nieuwe Woningwet van kracht. Deze wet verplicht gemeenten om criteria vast te stellen om te beoordelen of bouwwerken voldoen aan redelijke eisen van welstand. Deze criteria worden vastgelegd in een 'welstandsnota'.

Het opstellen van een welstandsnota is een tijdrovende zaak. Daarom heeft de gemeenteraad op 3 juni jl. door Hûs en Hiem geformuleerde sneltoetscriteria vastgesteld voor veel voorkomende gebouwen. Met deze criteria kan worden vastgesteld of bouwwerken aan redelijke eisen van welstand voldoen. Het gaat daarbij alleen om gebouwen waarvoor een zogenaamde 'lichte vergunning' nodig is.

Als een aanvraag voor zo'n lichte vergunning voldoet aan deze criteria hoeft de welstandscommissie daar geen oordeel meer over te geven. U kunt uiteraard vooraf kennis nemen van de sneltoetscriteria en zo nodig het bouwplan daaraan aan passen.

De sneltoetscriteria treden in werking vanaf maandag 18 augustus en liggen vanaf 11 augustus voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis.