Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MinVenW: Maatregelen warm en laag water

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft een aantal extra maatregelen genomen om de waterstand bij de huidige situatie met het warme en droge weer op orde te houden. Vanochtend is de kritische grens van wateraanvoer bij Lobith van 1100 kubieke meter per seconde bereikt. Dit betekent dat het ministerie de waterverdeling over Nederland aanpast. Normaal gesproken wordt water vanuit de rivieren afgevoerd naar zee. Nu wordt het aangevoerde water zoveel mogelijk vastgehouden. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het IJsselmeer door de schuiven van de Afsluitdijk dicht te houden. Hiermee worden de voorraden zoetwater langer op peil gehouden. Dit water wordt o.a. gebruikt voor de landbouw, natuur, scheepvaart en bedrijven. In West Nederland wordt op een alternatieve manier water aangevoerd vanuit het Amsterdam Rijnkanaal in plaats vanuit de Hollandsche IJssel om het water op peil te houden en daarmee onder meer bodemdaling te voorkomen. Morgen wordt het gemaal bij De Meern (Utrecht) in werking gesteld.

Ook wordt het beschikbare water dat bij Lobith binnenkomt nu gebruikt om de waterdiepte van de Waal zo hoog mogelijk te houden om hinder voor de scheepvaart zoveel mogelijk te voorkomen. Dit gebeurt door het stuwprogramma bij de stuw bij Driel aan te passen. Op dit moment kan per schip nog maar de helft van de normale belading worden vervoerd. Hierdoor zijn er meer schepen nodig dan normaal.

Ondanks de oplopende temperaturen van het water wordt nog steeds voldaan aan de eis dat het geloosde koelwater van bedrijven en centrales niet hoger mag zijn dan 30 graden. Dit betekent dat bedrijven en centrales hun productie reeds hebben aangepast. Er kan door hen minder koelwater worden geloosd omdat anders het oppervlaktewater te warm wordt. Netwerkerbeheerder Tennet ziet er op toe dat de electriciteitsvoorziening op peil blijft. Zodra overschrijding van de kritische grens voor stroomvoorziening door Tennet wordt voorzien, wordt door Verkeer en Waterstaat bekeken of en zo ja, waar er ontheffingen worden gegeven om voldoende vermogen beschikbaar te houden.

Door de warmte treedt er meer botulisme op en komen er meer blauwalgen voor. Door het snel ruimen van kadavers van dieren proberen de waterbeheerders spreiding van de bacterie te voorkomen. Op steeds grotere schaal komen er nu blauwalgen voor. Rijkswaterstaat waarschuwt de provincies hierover. Zij kunnen besluiten zwemverboden in te stellen. Het zwemmen in rivieren wordt door Rijkswaterstaat ontraden. Het gevaar van scheepvaartverkeer en onverwachte stromingen wordt door zwemmers vaak onderschat.

Zowel op landelijk als regionaal niveau komen waterdeskundigen frequent bij elkaar om de actuele situatie goed in de gaten te houden en indien nodig meteen actie te ondernemen. Er wordt nauw contact gehouden met de energie-, scheepvaart-, drinkwater- en landbouwsector, het bedrijfsleven en regionale en lokale overheden.

Yvonne de Keulenaar, 06 - 51782621

08 aug 03 13:59