Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties

Persbericht ministerraad
8 augustus 2003

Ministerraad stemt in met aanpassing gemeentewet en provinciewet

De ministerraad heeft op voorstel van minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties ingestemd met een wetsvoorstel tot aanpassing van de Gemeentewet, de Provinciewet en enkele andere wetten in verband met de dualisering van het gemeente- en provinciebestuur.

Naast enkele technische wijzigingen bevat het voorstel wijzigingen in de Gemeentewet en Provinciewet die op grond van ervaringen uit de praktijk wenselijk zijn. Deze wijzigingen betreffen onder meer het voorstel om in de Gemeentewet expliciet te bepalen dat aan deelraden de bevoegdheid kan worden overgedragen om een rekenkamer in te stellen. Ook wordt voorgesteld zowel in de Gemeente- als in de Provinciewet de mogelijkheid op te nemen dat één of meer wethouders resp. gedeputeerden als adviseur aan een vertrouwenscommissie voor de selectie van kandidaten voor het burgemeesterschap of kandidaten voor de functie van commissaris van de Koningin worden toegevoegd. Zij zullen geen lid zijn van de vertrouwenscommissie. Daarnaast wordt de rechtspositie van deelraadsleden en leden van het dagelijks bestuur van een deelgemeente gelijkgetrokken met de rechtspositie van raadsleden respectievelijk wethouders.

De Wet dualisering gemeentebestuur is in werking getreden op 7 maart 2002 en de Wet dualisering provinciebestuur op 12 maart 2003.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De teksten van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 08.08.2003