UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Droogte

Waterschappen gevraagd overal beregening te ontmoedigen

Alle 48 waterschappen doen er in verband met de voortdurende droogte overal in Nederland goed aan de beregening door land- en tuinbouw zoveel mogelijk te ontmoedigen. De Unie van Waterschappen, de overkoepelende organisatie in deze sector, heeft haar leden vrijdag in overleg met het ministerie van verkeer en waterstaat (Rijkswaterstaat) geadviseerd wateronttrekking op deze manier zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit om de 'voorraad' water ook in de regionale watersystemen zoveel mogelijk op peil te houden.

In delen van Nederland (met name in de zuidelijke provincies en delen van Overijssel) gelden op dit moment al beregeningsverboden door waterschappen. Het aantal verboden nam de afgelopen dagen toe. In andere delen van ons land (Randstad, rivierengebied) hebben waterschappen land- en tuinbouw gevraagd om zo min mogelijk en/of selectief ('s nachts bijvoorbeeld) te beregenen. Er zijn ook gebieden in Nederland waar tot nu toe geen sprake was van verboden of verzoeken om beregening tot een minimum te beperken.

Het algemene advies van de Unie van waterschappen aan haar leden komt voort uit de verwachtingen voor volgende week. Het weer blijft onveranderd droog en warm. Er is bovendien sprake van een vooralsnog blijvende, zeer geringe watertoevoer via de grote rivieren (Rijn en Maas). Daarbij komt dat het IJsselmeerwater dezer dagen meer en meer wordt 'aangesproken'.

Nadere informatie bij Jelle Leenes, woordvoerder van de Unie van Waterschappen, telefoon 070-3519775 of 06-53175864.


- einde persbericht -


08 aug 03 15:23