Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu


2003

Nog steeds kans op smog door ozon vrijdagmiddag 8 augustus 2003

Op donderdag 7 augustus tussen 15.00 uur en 19.00 uur is op verschillende plaatsen in het oosten en zuidoosten van Nederland de EU-alarmdrempel voor smog door ozon (240 microgram/m3) overschreden. De verwachting is dat de ozonconcentratie vrijdagmiddag iets lager blijft dan donderdag. Maar de kans op overschrijding van de EU-alarmdrempel voor ozon, met name in het oosten en zuidoosten van Nederland blijft aanwezig.

De weersverwachting voor vandaag geeft een wisselend beeld over Nederland. Hierdoor is het moeilijk om een goede smogvoorspelling te doen. In het westen van het land is er een lichte (noord)westelijke wind waardoor relatief schone lucht wordt aangevoerd. In het oosten is er naar verwachting relatief weinig wind. Bovendien is er vandaag tot laat op de dag weinig uitwisseling tussen hogere en lagere luchtlagen. Dit kan zowel een gunstig als ongunstig effect op de ozonconcentratie hebben. In de onderste luchtlagen zit de uitstoot van vervuilende stoffen van de afgelopen uren, in de iets hogere lagen zit de uitstoot van vervuilende stoffen van de voorgaande dagen.

Alles bij elkaar is de verwachting dat de concentratie van ozon vandaag iets lager blijft dan donderdag. De kans op overschrijding van de alarmdrempel is dan ook kleiner dan gisteren.

De smogverwachting voor vanmiddag, vrijdag 8 augustus:

Noord Nederland 200 microgram/m3
Midden Nederland 190 microgram/m3
Zuid Nederland 210 microgram/m3

Overschrijdingen van de EU-alarmdrempel voor ozon treden in het algemeen op aan het eind van de middag/begin van de avond.

Verwacht wordt dat de luchtkwaliteit de komende dagen niet zal verbeteren en sprake zal blijven van matige en mogelijk ernstige smog.

Donderdag 7 augustus zijn de volgende overschrijdingen van de EU-alarmdrempel gemeten:

plaats provincie hoogste begin duur
waarde begin
(microgr./m3)

Wekerom Gelderland 276 15.00 5 uur
Biddinghuizen Flevoland 258 17.00 2 uur
Hellendoorn Overijssel 249 17.00 3 uur
Vredepeel Limburg 244 16.00 2 uur
Budel Noord-Babant 242 16.00 1 uur

Bij ernstige smog treden ozonconcentraties op hoger dan de alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter. Bij niveaus boven de 180 microgram/m3 is sprake van matige smog.

---

Gezondheidseffecten
Vanaf ozonconcentraties van 180 microgram/m3 (matige smog) kunnen effecten optreden bij mensen die zich inspannen in de buitenlucht, mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die extra gevoelig zijn voor ozon.
Ernstige smog veroorzaakt een toename van de ernst van de effecten bij een groter deel van de bevolking.
Mogelijke gezondheidseffecten van deze smog zijn irritatie van ogen, neus en keel, luchtwegklachten, benauwdheid, hoest en hoofdpijn. Raadpleeg uw arts bij klachten die u niet thuis kunt brengen. Gezondheidseffecten kan men verminderen of voorkomen door zich in de middag en vroege avond niet langdurig in de buitenlucht in te spannen. In deze uren is de concentratie van ozon het hoogst.

Informatievoorziening
Informatie over de actuele smogniveaus en gezondheidseffecten is te vinden op pagina 711 en 712 van NOS-Teletekst en op de website van het LML www.lml.rivm.nl. Verder kunnen de provinciale milieuvoorlichters en de DCMR (Milieudienst Rijnmond) informatie verstrekken over (de herkomst van) smog, over de gemeten concentraties, de smogverwachting en de regionale situatie.

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971