SIW

Roadmovie over jongeren en vrijwilligerswerk in Europa

In augustus gaat een groep vrijwilligers erop uit om een film te maken over jongeren en vrijwilligerswerk. Drie weken lang, van 2 tot 23 augustus, trekt een twintigtal jongeren uit vier verschillende landen (Nederland, Polen, Frankrijk en Duitsland) met een grote touringcar en gewapend met de juiste apparatuur door Nederland en Frankrijk. Ze bezoeken een vier internationale vrijwilligersprojecten en interviewen en filmen de vrijwilligers ter plaatse.

Wat zijn hun beweegredenen om deel te nemen aan een project: zijn ze gedreven door een bepaalde ideologie, of zijn ze gewoon op zoek naar een goedkope vakantie? Komen hun ervaringen in het project overeen met de verwachtingen die ze er tevoren van hadden?

Natuurlijk steken ook de vrijwilligers van de filmgroep af en toe flink de handen uit de mouwen op de projecten. En wie weet, misschien worden ze dan zelf wel de hoofd-personen in hun eigen film....

De film zal uiteindelijk op de SIW-website te zien zijn en wellicht via de (lokale)televisie uitgezonden worden.

Het concept van een internationaal vrijwilligersproject is eenvoudig maar doeltreffend: een groep jongeren uit allerlei landen wordt bij elkaar gezet in een project. Twee à drie weken werken en leven de jongeren intensief samen, inclusief alle culturele misver-standen, uitleg over gebruiken en het lachen en huilen dat dit teweeg brengt.

Door met elkaar samen te werken en te praten kunnen de deelnemers zich inleven in elkaars belevingswereld. Dit helpt om de eigen culturele waarden als minder absoluut te beschouwen en vooroordelen weg te nemen.
De vrijwilliger leert bovendien de plaatselijke cultuur en bevolking van binnenuit kennen; inclusief eetgewoonten en omgangsvormen. Dit is een hele andere kennismaking dan bijvoorbeeld een toerist ervaart!


---


---