Digitale Gemeente Houten

Raadslid Van Kouwen gaat in cassatie tegen vonnis Gerechtshof

maandag 11 augustus 2003 - Door: Ed Plekkenpol

Wouter van Kouwen, raadslid en voorman van GroenLinks Houten gaat in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam van afgelopen woensdag. Het Hof achtte hem schuldig aan het schenden van zijn geheimhoudingsplicht als raadslid.

In 1999 had van Kouwen als raadslid vertrouwelijk ter inzage liggende informatie op de website van GroenLinks geplaatst. Dit betrof informatie over de gehanteerde winstmarge en de compensatie die door de gemeente aan een projectontwikkelaar werd betaald, omdat deze een minder groot kantoorgebouw aan De Slag mocht neerzetten dan waar hij in eerste instantie vanuit kon gaan. In mei 2001 werd Van Kouwen door de rechtbank Utrecht vrijgesproken. De belangrijkste reden hiervoor was dat de rechtbank onderscheid maakte tussen de begrippen "vertrouwelijkheid" en "geheim".

Het Gerechtshof had hierover een andere mening. De rechters vinden dat de betekenis van het woord "geheim" hetzelfde is als de betekenis van het woord "vertrouwelijk". Om die reden is Van Kouwen schuldig bevonden aan het schenden van zijn geheimhoudingsplicht als raadslid. Het hof legde echter geen straf op, omdat ze van mening is dat Van Kouwen gehandeld heeft vanuit oprechte bezorgdheid voor de democratie en omdat zowel de gemeente als de heer Van Kouwen lessen hebben geleerd uit deze zaak.

Volgens de advocaat van Van Kouwen, mr. Olof is "de zaak is nu wel erg principieel aan het worden en beperkt het Hof op ontoelaatbare wijze de bewegingsruimte van het raadslid."

Op het bewonersplein van deze website is Van Kouwen een discussie gestart over de vraag of de woorden "geheim" en "vertrouwelijk" hetzelfde betekenen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2003 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).