VERENIGING EIGEN HUIS

Eigen Huis: wildgroei tarieven bouwvergunning

Vereniging Eigen Huis: wildgroei tarieven bouwvergunning

Huiseigenaren met (ver)bouwplannen de dupe van grote gemeentelijke verschillen

Gemeenten blijken zeer verschillend om te gaan met het berekenen van legeskosten die huiseigenaren moeten betalen als zij een bouwvergunning aanvragen. Er bestaat een wirwar aan berekeningsmethoden die leiden tot schrikbarende verschillen in tarieven, waarbij een huiseigenaar in de ene gemeente ruim vijf keer duurder uit kan zijn dan in een andere gemeente. Daarnaast passen verschillende gemeenten de nieuwe Woningwet niet juist toe. Dit blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 20 gemeenten.

Ondoordringbaar woud van berekeningsmethoden
Uit onderzoek blijkt dat gemeenten zeer uiteenlopende berekeningsmethoden hanteren bij het bepalen van de legeskosten. Hoewel de bouwkosten de basis vormen van de berekening, gaan gemeenten hier zeer uiteenlopend mee om. De meesten hanteren een percentage van de bouwkosten exclusief BTW. De gemeenten Almelo, Goes en De Ronde Venen gaan echter uit van bouwkosten inclusief BTW, een verschil van 19%. Ook met de welstandskosten wordt verschillend omgegaan. Soms zijn ze bij de legeskosten inbegrepen, maar in ongeveer de helft van de onderzochte gemeenten moet hiervoor apart worden afgerekend. Gendringen hanteert als enige onderzochte gemeente een administratieve toeslag die maar liefst kan oplopen tot 350 euro.

Buitensporige verschillen in tarieven
Vereniging Eigen Huis onderzocht de bedragen die huiseigenaren aan gemeenten moeten betalen als zij een bouwvergunning aanvragen. Bij drie veelvoorkomende bouwaanvragen worden grote verschillen in tarieven geconstateerd. Voor het aanvragen van een bouwvergunning voor een dakkapel van 10.000 euro moet in Amsterdam-Zeeburg 79 euro worden betaald, terwijl dezelfde aanvraag in Zwijndrecht 398 euro kost, ofwel 5 keer zoveel. Bij het verbouwen van een woning en het bouwen van een gemiddelde nieuwbouwwoning vallen twee gemeenten op. De duurste gemeente in de steekproef is Zeist, terwijl een huiseigenaar in Heerlen het laagste tarief betaalt. In Zeist wordt voor een verbouwing ter waarde van 45.500 euro een bedrag van 1.151 euro aan leges berekend, in Heerlen kost dezelfde aanvraag 414 euro. Voor een nieuwbouwwoning met een gemiddelde aanneemsom van 130.000 euro zijn de verschillen eveneens enorm groot: in Zeist betaalt de toekomstige eigenaar ruim 3.268 euro, terwijl in Heerlen 918 euro voor dezelfde bouwvergunning moet worden afgerekend.

Gemeenten handelen niet volgens Woningwet
De Vereniging Eigen Huis is verbijsterd dat een aantal van de onderzochte gemeenten niet handelt volgens de Woningwet. Volgens de nieuwe wet, die op 1 januari van dit jaar van kracht is geworden, is het voor huiseigenaren mogelijk om een bouwvergunning in twee fasen aan te vragen. De eerste fase dient om zekerheid te krijgen of een bouwaanvraag kans van slagen heeft. Pas in de tweede fase hoeven bouwtekeningen te worden ingediend. De bedoeling van de nieuwe regeling is de huiseigenaar onnodige en veelal dure ontwerpkosten te besparen. De twee-fasen vergunning blijkt echter in twee van de twintig onderzochte gemeenten niet eens te bestaan en in drie andere gemeenten tot een aanzienlijke verhoging van de leges te leiden. Koploper is de gemeente Goes, waar inwoners zelfs het dubbele bedrag aan leges moeten betalen.

Eigen Huis eist meer uniformiteit en transparantie in bouwleges Vereniging Eigen Huis vindt de geconstateerde grote verschillen in gemeentelijke berekeningsmethoden en tarieven van bouwleges onacceptabel. De vereniging heeft er bij de minister van Binnenlandse Zaken inmiddels op aangedrongen om orde op zaken te stellen.

Noot voor de redactie,