ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF

AVBB schort overleg met Reprorecht op

Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf schort het overleg met de Stichting Reprorecht op, nu blijkt dat de Stichting volhardt in haar beleid en niet wil meewerken aan praktische aanpassingen. Het AVBB vindt dat de Stichting volstrekt voorbij gaat aan de praktijk in bouwondernemingen. Samen met centrale ondernemingsorganisaties doet het AVBB een dringend beroep op de politiek om in te grijpen. Juist nu, in een tijd waarin praktische uitvoerbaarheid en onderbouwing van regelgeving en terugdringing van administratieve lasten een belangrijk politiek onderwerp is.

Afgelopen maanden is de Stichting Reprorecht onder vuur komen te liggen vanwege de heffingen aan bedrijven voor het kopiëren van boeken en tijdschriften. Niet zozeer de heffing zelf staat ter discussie, maar de werkwijze van de Stichting. Zonder overleg met brancheorganisaties heeft de Stichting bepaald voor hoeveel kopieën ondernemingen worden aangeslagen. Bedrijven die het met de aanslag niet eens zijn, krijgen korte tijd om te reageren. In de bouw leidde de werkwijze ertoe dat bijvoorbeeld een stratenmaakbedrijf met 17 man werd aangeslagen op basis van 60.000 kopieën per jaar.
Ook heeft de Stichting de brieven verzonden net voor de vakantieperiode, zodat de reactietermijn tijdens de bedrijfssluitingen afliep. Bovendien vindt het AVBB de benadering van bedrijven misleidend, omdat de indruk wordt gewekt dat het om een te betalen factuur gaat, terwijl het een voorstel tot betaling is.

Het AVBB heeft afgelopen maanden getracht met de Stichting tot overeenstemming te komen over een reële werkwijze. Dat is niet gelukt.
Een verzoek van het AVBB om de reactietermijn in verband met de vakantietijd te verlengen, is door de Stichting niet ingewilligd. De Stichting heeft verder aangegeven op zijn vroegst pas voor volgend jaar veranderingen te overwegen en de gehanteerde methode van 2003 niet ter discussie te willen stellen. Ook is geweigerd de door het AVBB gewenste inzage te geven in het cijfermateriaal dat is gebruikt om de heffingen bij bouwbedrijven te onderbouwen.

Na uitvoerige briefwisselingen heeft het AVBB besloten de contacten met de Stichting op te schorten. De politiek is nu aan het woord om de alom bekritiseerde werkwijze van de Stichting te corrigeren.

Gouda, 11 augustus 2003