Gemeente Nijmegen

Start werkzaamheden voor betere doorstroming singels

Op maandag 11 augustus starten de werkzaamheden om de doorstroming op de singels te verbeteren en de bereikbaarheid van het centrum te vergroten. Daartoe worden op het Keizer Traianusplein, de singels en het gebied op en rond het Keizer Karelplein de verkeerslichteninstallaties geheel vervangen.

De nieuwe verkeersregelingen zullen er voor zorgen dat het busverkeer geen last meer heeft van de filevorming en een betrouwbare reistijd krijgt. Ook voor autos op de singels verbetert de doorstroming. Verder zullen enkele voorzieningen worden getroffen om de verkeersgevaarlijke punten in dit gebied veiliger te maken. De voorbereidende werkzaamheden buiten de rijbanen beginnen al in de week voor 11 augustus.

Verkeershinder beperken

Tijdens de aanleg van de nieuwe verkeersregelinstallaties zal het verkeer hinder ondervinden van de werkzaamheden. De uitvoering wordt zo gepland dat de overlast zoveel mogelijk wordt beperkt. Zo worden er tijdens de spitsuren geen rijstroken afgezet. Buiten de spitsuren blijft op alle wegvakken minimaal één rijstrook beschikbaar. Er worden geen wegen gedurende langere perioden afgesloten.

De werkzaamheden, waarvoor wegafzettingen nodig zijn, zoals het vernieuwen van de detectielussen in het wegdek en het plaatsen van masten, vinden ook avonds en s nachts plaats om de verkeershinder te beperken.

Het werk start met de verkeersinstallaties op de kruispunten Oranjesingel Prins Bernhardstraat en St. Canisiussingel - Berg en Dalseweg. Dit zijn drukke kruisingen, maar vanwege de (school)vakanties zal de overlast in deze periode beperkt zijn. Om dezelfde redenen worden de aanpassingen op de Nassausingel in de week van de herfstvakantie uitgevoerd.

Maatregelen voor meer veiligheid

In het gebied liggen een aantal verkeersgevaarlijke kruisingen, ook wel 'black spots' genoemd. Bij de kruisingen Graafseweg Van Oldenbarneveltstraat, Graafseweg A. Noorduijnstraat en het Keizer Traianusplein worden enkele veranderingen aangebracht om de veiligheid te verhogen. Zo komt er op de plaats van de oude linksafstrook voor bussen van de Graafseweg naar de Van Oldenbarneveltstraat een middengeleider. De oude bushaltes in de Van Oldenbarneveltstraat worden vervangen door fietsstroken. Op de Nassausingel komt ondermeer een fietsstrook tussen trottoir en bushalte. De fietsstrook loopt door tot het plein met het Quackmonument. De kruisingen voldoen na de reconstructies aan de landelijk vastgestelde regels voor 'duurzaam veilig'.

Inloopavond op 6 augustus

Voor bewoners en ondernemers langs de singels en geïnteresseerden is er op 6 augustus een informatiebijeenkomst. Belangstellenden kunnen van 18.00 tot 20.30 uur terecht in de Vereeniging. Verkeersdeskundigen van de gemeente zijn daar aanwezig om vragen te beantwoorden

Regelstrategie
De nieuwe apparatuur maakt het mogelijk goed in te spelen op de wisselende verkeerssituaties. Door het verkeer op de singels meer groen licht te geven is het mogelijk om de dagelijkse filevorming op de singels te bestrijden. Buiten de spits kan verkeer dat de singels oversteekt meer groen krijgen. Ook kan snel worden ingespeeld op onverwachte gebeurtenissen, zoals een ongeval. De precieze invulling van welk verkeer wanneer hoeveel groen licht krijgt legt de gemeente vast in een regelstrategie. De gemeente zal hiervoor met verschillende organisaties overleggen. Daarna zullen Burgemeester en Wethouders de regelstrategie voorleggen aan de raadscommissie Stadsontwikkeling. In november is de nieuwe apparatuur en regelstrategie operationeel.

Relatie met BBKAN

Binnen het wegennet van het Knooppunt Arnhem-Nijmegen zijn de singels een van de cruciale onderdelen. Daarom heeft het KAN-bestuur medewerking toegezegd om de verkeersafwikkeling te optimaliseren. De maatregelen zullen aansluiten bij de op 26 november 2002 vastgestelde principes van 'Beter bereikbaar KAN: Eindnota fase 1: Neerzetten'. Voor meer informatie over BBKAN kunt u terecht op www.kan.nl.

Straatnamen Realisatie gepland in week:

Keizer Karelplein - Singels, week 46 - 48 Keizer Karelplein - St. Annastraat, week 46 - 48 Keizer Karelplein - Graafseweg, week 46 - 48 Keizer Karelplein - Van Schaeck Mathonsingel, week 46 - 48 Keizer Karelplein - Nassausingel, week 46 - 48 Keizer Karelplein - Bisschop Hamerstraat, week 46 - 48 Singels - Prins Bernhardstraat, week 33 - 36 Singels - Berg en Dalseweg Hertogstraat, week 33 - 36 Keizer Traianusplein, incl. black spot, week 33 - 36 St. Annastraat - Groesbeeksweweg, week 43 - 45 Graafseweg - Van Oldenbarneveltstraat, incl. black spot, week 39 - 41 Graafseweg - Stijn Buijsstraat, incl. black spot, week 39 - 41 Nassausingel - Tunnelweg, incl. herindeling. week 41 - 43

Over de voortgang van de werkzaamheden en de planning zal op de gemeentepagina in De Brug worden gepubliceerd en op www.nijmegen.nl. Ook kan men daarvoor terecht in het gemeentelijk informatiecentrum 'Open Huis'.

Planning van de werkzaamheden

planningwerkzaamhedensingels