Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

VNG tegen inzamelen biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal via GFT (11/08/03)

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt het inzamelen van biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen met het GFT-afval geen goed idee. De VNG heeft dit in een brief aan het ministerie van VROM laten weten. De Vereniging van Afvalverwerkers (VVAV) en de Belangenvereniging Composteerbare Producten Nederland (BCPN) willen per 1 september aanstaande afbreekbare verpakkingsmaterialen inzamelen via het GFT-afval. Volgens de VNG werkt dit initiatief voor burgers en gemeenten zeer verwarrend.

Veel gemeenten hebben in hun APV bepalingen opgenomen, die zich juist verzetten tegen de aanwezigheid van plastics in het GFT-afval. Zo op het oog is niet te zien welke plastics wel of niet bij het GFT mogen wat voor burgers verwarrend werkt. Hierdoor treedt makkelijker vervuiling in het herbruikbare GFT op. De VNG verwacht dat door deze vervuiling composteerbedrijven meer GFT -partijen moeten weigeren. Gemeenten moeten het GFT vervolgens laten verbranden hetgeen voor de gemeente hogere kosten met zich mee brengt.

De VVAV heeft haar leden opgeroepen coulant om te gaan met het accepteren van GFT-partijen, maar die toezegging vindt de VNG te vrijblijvend. Bovendien vindt de VNG het te overhaast om dit initiatief op korte termijn landelijk in te voeren. Het verdient de aanbeveling om eerst op kleine schaal een pilot te starten.

Het ministerie van VROM bepaalt uiteindelijk welke producten wel en niet bij het GFT-afval mogen. De VNG vraagt het ministerie van VROM om niet akkoord te gaan met het introduceren van afbreekbaar verpakkingsmateriaal in het GFT.

Den Haag, 11 augustus 2003

Klik hier voor de brief aan het ministerie.