Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Afdeling Noord-Amerika Directie Westelijk Halfrond

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 11 augustus 2003

Behandeld

Chris Blankenburgh


Kenmerk


- DWH/NM-142/03

Telefoon


- 070-348 46 19


Blad


- 1/4

Fax


- 070-348 57 48


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- chris.blankenburgh@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Van Bommel (SP)over de mogelijke bouw van executiekamers op Guantanamo Bay


---

Graag - bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid Van Bommel (SP)over de mogelijke bouw van executiekamers op Guantanamo Bay- . Deze vragen werden mij toegezonden op - 15 juli 2003 met kenmerk 2020314820- .

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de mogelijke bouw van executiekamers op Guantanamo Bay.

Vraag 1
Herinnert u zich uw uitspraak dat 'de Nederlandse regering niets bekend is over de bouw van executiekamers op Guantanamo Bay' gedaan tijdens het Algemeen Overleg over ISAF op 26 juni jl.?

Vraag 2
Kent u het bericht van 5 juli jl. in Trouw waarin wordt gemeld dat de Amerikaanse president zes verdachte Al-Kaida-leden heeft aangewezen die voor een militair tribunaal kunnen verschijnen en dat 'in Guantanamo Bay al een executiekamer wordt ingericht'?

Antwoord
Ja.-

Vraag 3
Bent u bereid om bij de Amerikaanse autoriteiten te verifiëren of inderdaad wordt gewerkt aan het inrichten van een executiekamer met de kennelijke bedoeling om de doodstraf uit te voeren op veroordeelden die op Guantanamo Bay worden vastgehouden? Indien neen, waarom niet?-

Antwoord
Ja.-

Vraag 4
Betekent het feit dat Nederland zich heeft aangesloten bij het standpunt van de Europese Unie dat de Geneefse Conventie van toepassing is op verdachten die in Afghanistan zijn aangehouden, dat u toepassing van de doodstraf op veroordeelden afwijst?

Antwoord
Nederland is tegen de doodstraf, ook in oorlogstijd. In dit verband heeft Nederland zich voorgenomen om het 13de Protocol van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens inzake de afschaffing van de doodstraf onder alle omstandigheden, dus ook in tijden van gewapend conflict, te ondertekenen.

Vragen 5 en 6
Betekent het feit dat u zich niet hebt verdiept in de vraag wat de status van de gevangen op Guantanamo Bay is, zoals aangegeven in het Algemeen Overleg op 26 juni jl., dat Nederlandse ISAF-troepen de instructie hebben om geen gevangen over te dragen aan de Amerikaanse autoriteiten aangezien niet kan worden uitgesloten dat deze gevangenen ter dood zullen worden gebracht? Indien neen, waarom niet?

Kunt u aangeven of, en indien ja, hoeveel, verdachten door Nederlandse ISAF-militairen aan de Amerikaanse autoriteiten zijn overgedragen? Is u bekend waar deze verdachten zich op dit moment bevinden?

Antwoord
De status van de gevangenen op Guantanamo Bay houdt geen verband met het niet overdragen door Nederlandse ISAF-militairen van eventuele verdachten aan de Amerikaanse autoriteiten. Eventuele verdachten werden en worden als gevolg van afspraken van ISAF met de Afghaanse autoriteiten uitsluitend aan hen overgedragen.

Vraag 7
Bent u alsnog bereid om u te verdiepen in de status van de gevangenen op Guantanamo Bay? Indien neen, waarom niet?

Antwoord
Zoals aangegeven gedurende het Algemeen Overleg in februari 2002 kan de status van personen die op Guantanamo Bay gevangen zitten slechts bepaald worden aan de hand van individuele gegevens (relatie van betrokkenen tot de krijgshandelingen in Afghanistan). Over die gegevens beschikt Nederland niet. Dit neemt niet weg dat de regering van mening is dat de behandeling van de gevangenen tenminste moet voldoen aan de normen van de Geneefse Conventies.


---