EVD


Suriname: huidige investeringswet ondeugdelijk en achterhaald
---

De Foreign Investment Advisory Service (FIAS), een gezamenlijke activiteit van de International Finance Corporation (IFC) en de Wereldbankgroep, heeft een rapport uitgebracht over het Surinaamse investeringsklimaat. Het rapport is zeer kritisch over zowel de in 2001 door het Surinaamse parlement goedgekeurde investeringswet als over het uitvoeringsorgaan InvestSur. De wet voorziet niet eens in de basisrechten die iedere buitenlandse investeerder verwacht en focust vrijwel uitsluitend op fiscale faciliteiten, waarbij InvestSur slechts als een administratief orgaan opereert.
De FIAS concludeert dat Suriname een nieuwe investeringswet behoeft en dat InvestSur moet worden omgezet in een 'Investment Promotion Agency'. Bij de beleidshervorming moet de initiële focus gericht zijn op:

* het ontwikkelen van een wettelijk kader dat beantwoordt aan de eisen van investeerders;

* de systematische verwijdering van administratieve barrières voor investeerders, vooral op het gebied van het verkrijgen van vergunningen en de registratie van bedrijven;
* het terugbrengen van buitensporige fiscale faciliteiten naar een internationaal acceptabel niveau en het voorkomen van willekeur bij het verlenen van de faciliteiten.

11.08.2003
---

Bron: Nederlandse ambassade te Paramaribo
Nummer: 104905
Zie ook:
Suriname: Instelling Investsur geen luxe maar noodzaak - L. Irion
Suriname: investeringsbeleid
Suriname: lidmaatschap MIGA

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 104905 bij de informatiemanager SURINAME (Marcel Knoors), e-mail SURINAME, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 87 42.