Ingezonden persbericht

Omroep Brabant maakt zich schuldig aan doelbewuste overtreding Tabakswet


De Aktiegroep Burgerbelangen te Breda heeft een klacht ingediend bij de Keuringsdienst van Waren tegen Omroep Brabant wegens het uitzenden van doelbewuste reclame voor tabaksproducten, hetgeen in strijd is met de Tabakswet.

In de tv-uitzending 'Gestrikt' van verslaggever Theo Verbruggen zaterdag 9 juli jl. werd in een 13 minuten durende uitzending ' Grand Gala du Cigar ' onafgebroken doelbewust reclame voor tabaksproducten gemaakt. In de uitzending reageerde de productmanager Arjan van de Vondervoort van Agio Sigarenfabrieken in Duizel (op een vraag van verslaggever Verbruggen): "We hebben vanavond zo ongeveer 8.000 sigaren uitgegegeven". Eerdergenoemde uitzending werd een etmaal lang ieder heel uur herhaald uitgezonden. Deze vorm van uitzonderlijke reclame is in strijd met de Tabakswet en verwijs naar art. 4 lid 1, waarvan de tekst luidt:

'Radio- en televisieprogramma' mogen geen reclameboodschappen dan wel telewinkelboodschappen als bedoeld in de Mediawet voor tabakproducten bevatten '.

Notitie voor de redacties:

Voor informatie kunt U zich wenden tot de woordvoerder van de Aktiegroep Burgerbelangen te Breda, Tom Dinnesen tel. 06 - 148 93 251 e-mail: bbelang@xs4all.nl Postbus 4683 4803 ER Breda
---