Ingezonden persbericht


Adobe kondigt OpenType-editie van Font Folio aan
Nieuwe versie biedt Adobe Type Library in verbeterde lettertype-indeling, geschikt voor meerdere platforms
Amsterdam, 12 augustus 2003 (NASDAQ: ADBE) - Adobe Systems Incorporated, marktleider op het gebied van Network Publishing, heeft vandaag een nieuwe versie van Adobe® Font Folio(tm) aangekondigd, met Adobe Type Library in OpenType®-indeling op één cd-rom. Adobe Font Folio bevat meer dan 2000 lettertypen in OpenType-indeling, voor een meer uitgebreide taalkundige ondersteuning en meer geavanceerde typografische controle over print- en webprojecten en projecten met dynamische media. Tegelijk meldt Adobe dat er een nieuwe speciale versie verkrijgbaar is met een licentie voor tien computers, wat het voor kleinere bureaus gemakkelijker moet maken om de volledige Adobe Type Library te kunnen gebruiken. Adobe en Microsoft Corporation hebben de lettertype-indeling OpenType gemaakt om de uitwisseling van documenten over de verschillende platforms heen te vergemakkelijken en om het beheer van alle lettertypen te vereenvoudigen. Hiervoor is er één lettertypebestand geïntroduceerd dat werkt op zowel het Macintosh- als het Windows-platform. Creatieve professionals hebben baat bij de uitgebreide ondersteuning voor vreemde talen en de gespecialiseerde typografische tekens, zoals klein kapitaal, uithangende cijfers en sierletters, in vele OpenType-lettertypen. "OpenType werkt veel gemakkelijker dan vroegere Type 1- of TrueType-lettertypen", aldus David Blatner, co-auteur van Real World InDesign, InDesign for QuarkXPress Users en Real World Photoshop. "Met de nieuwe Font Folio van Adobe in OpenType-indeling werk ik graag met grote tekensets van hetzelfde lettertype in plaats van te moeten werken met allerlei gerelateerde lettertypebestanden."
Nieuwe ontwikkelingen in typografie
Creatieve professionals, bedrijven en servicebureaus zullen de verscheidenheid aan lettertypen van Font Folio op prijs stellen, waaronder de standaardlettertypen voor lopende tekst, maar bijvoorbeeld ook de diverse innovatieve lettertypen voor grote corpsen.
Adobe Font Folio bevat een keur aan Adobe Original-lettertypen, waaronder historische letters, maar ook innovatieve nieuwe ontwerpen als Adobe Garamond®, Warnock® en Brioso(tm), alsmede ornamentletters en symbolen, en een veelzijdige collectie letters voor schrijfschrift. Font Folio bevat diverse sets 'opticals', met daarin aparte, geoptimaliseerde ontwerpen voor gebruik op verschillende puntgrootten, zoals voor het opmaken van bijschriften, tekst en (onder)titels. Voorts bevatten veel OpenType-lettertypen een uitgebreid tekenrepertoire met gespecialiseerde typografische tekens, zoals klein kapitaal, uithangende cijfers, sierletters, proportionele cijfers en tabelcijfers, stilistische alternatieven, titelkapitalen, afwijkende ligaturen en gebroken schrift. "OpenType-lettertypen bieden de klant de flexibiliteit om uiteenlopende nieuwe tekens te gebruiken, voor nieuwe creatieve hoogten. Daarbij kunnen ze erop vertrouwen dat hun werk goed overkomt op de verschillende computerplatforms", aldus Jim Heeger, Senior Vice President van Adobe Systems voor Creative Professional Products. "Typografie staat centraal in de uitgeverij. Met onze nieuwe versie van Font Folio hebben creatieve professionals alle middelen in handen voor het maken van tijdschriften, kranten en webpagina's die er echt uitspringen."
Betere ondersteuning voor meerdere talen
Internationaal opererende klanten hebben baat bij de uitgebreide taalkundige ondersteuning van Adobe Font Folio en het feit dat OpenType gebruikmaakt van Unicode, een platformonafhankelijke norm voor tekstcodering. Unicode ondersteunt vrijwel alle talen van de wereld en maakt een betere representatie en overdracht van tekst mogelijk. De standaard-OpenType-lettertypen van Adobe omvatten de meeste Westerse talen en veel OpenType 'Pro'-lettertypen ondersteunen ook talen uit Midden- en Oost-Europa, inclusief Grieks en Cyrillisch. Adobe Font Folio bevat een verzameling Japanse lettertypen in OpenType-indeling. OpenType-lettertypen van Adobe kunnen naast bestaande PostScript-' Type 1- en TrueType-lettertypen worden gebruikt in documenten. OpenType-lettertypen worden standaard ondersteund in Mac OS X, Windows® 2000 en Windows XP. Oudere besturingssystemen kunnen geschikt worden gemaakt voor OpenType met behulp van Adobe Type Manager® (ATM(tm)) Light, een extra component voor het besturingssysteem, die gratis kan worden gedownload van www.adobe.com/products/atmlight/main.html

. OpenType-lettertypen
worden ook ondersteund door de belangrijkste toepassingen voor het beheer van lettertypen.
Prijzen en beschikbaarheid
Adobe Font Folio is vanaf heden leverbaar en wordt voornamelijk verkocht via de Adobe-winkel op www.adobe.nl , www.adobe.be , www.adobe.com
en de gebruikelijke Adobe-retail- en

-licentiekanalen, en omvat standaard een licentie voor 20 computers. De prijs hiervan bedraagt EUR 11219,-. Uitbreiding van de licentie is mogelijk. Font Folio is tevens opgenomen in de diverse licentieregelingen (transactie/contract) van Adobe. De upgradeprijs van Font Folio versie 8 of 9 naar Font Folio OpenType Edition bedraagt EUR 2.939,-. Alle genoemde prijzen zijn adviesprijzen exclusief BTW.
Over Adobe

Adobe Systems Incorporated (www.adobe.com) werd opgericht in 1982 en is marktleider op het gebied van Network Publishing. Adobe heeft een uitgebreid aanbod aan software voor zakelijke en professionele gebruikers. Met de software van Adobe kunnen klanten visueel aantrekkelijke informatie met een fascinerende en betrouwbare content creëren en beheren. Adobe is een van de grootste softwarebedrijven ter wereld. Het hoofdkantoor van Adobe is gevestigd in San Jose (Californië).

---
© 2003 Adobe Systems Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Adobe, het Adobe logo en Reader zijn ofwel geregistreerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe Systems Incorporated in de Verenigde Staten en/of andere landen. Alle overige handelsmerken zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren.