AutoRai

12-8-2003

Nieuwe editie Opel Agila: effectieve motoren en een fris ontwerp

De technisch en optisch vernieuwde versie van de Opel Agila beschikt over gewijzigde bumpers en een aangepaste grille, nieuwe accenten in het interieur, twee nieuwe, bijzondere efficiënte ECOTEC motoren en kan vanaf heden besteld worden.

Een 1.3-liter common rail turbo-diesel (51 kW/70 pk) maakt van de Agila de eerste compacte mini-MPV met een dieselmotor. Met de 112 pk versie van deze krachtbron vestigde het Opel ECO-Speedster prototype onlangs maar liefst 17 nieuwe internationale records (onder voorbehoud van bevestiging door de FIA). De 1.0 benzinemotor (44 kW/60 pk) beschikt nu over de innovatieve TWINPORT technologie, waardoor aanzienlijke brandstofbesparingen mogelijk zijn. Beide motoren, samen met de 55kW (75 pk) sterke 1.2 ECOTEC benzinemotor van Agila, voldoen nu al aan de Euro 4 emissie-eisen, welke pas verplicht worden voor alle nieuw te registreren autos vanaf 2006.

De nieuwe editie van de Opel Agila valt aan de buitenzijde op door zijn grotere grille met het verchroomde element en door de bredere bumpers in carrosseriekleur. Bij de Enjoy-uitvoering zijn ook de buitenspiegels, deurgrepen en de handgreep voor de kofferbak in carrosseriekleur. In het interieur springen opvallende details zoals het sportieve driespaaks stuurwiel en de kleurrijke bekleding in het oog. Andere hoogtepunten van de vernieuwde Agila zijn de nieuwe driecilinder benzinemotor met brandstofbesparende TWINPORT technologie, waardoor de efficiëntie van de motor aanzienlijk toeneemt. De Agila 1.0 TWINPORT (44 kW/60 pk) verbruikt slechts 5,8 liter per 100 kilometer. Dat is 0,2 liter minder dan zijn voorganger, terwijl deze uitvoering ook nog eens een hoger koppel en betere prestaties levert.

Een hoge efficiëntie is ook een van de sterke punten van de nieuwe
1.3-liter CDTI turbo-diesel. Deze uitzonderlijk compacte ECOTEC motor (51 kW/70 pk 170 Nm) is de kleinste viercilinder common rail diesel ter wereld en dankzij het multi-injectie systeem verbruikt deze motor slechts 5,2 liter per 100 kilometer in de Agila. Deze state-of-the-art diesel maakt gebruik van de meest moderne common rail directe inspuiting en voldoet aan de Euro 4 emissie-eisen. Andere indrukwekkende eigenschappen van deze motor zijn zijn trekkracht en verfijning. De nieuwe motor heeft zijn potentieel en duurzaamheid eigenlijk al bewezen in de recordbrekende Opel ECO-Speedster. Aangedreven door een 82 kW (112 pk) versie van de 1.3-liter motor van de Agila, heeft de ECO-Speedster maar liefst 17 nieuwe internationale records gevestigd gedurende een 24-uurs race op het circuit van Opels testcentrum te Dudenhofen.

De Agila heeft ook een nieuwe modellenlijn met vier uitvoeringsniveaus, te weten Essentia, Enjoy, Cosmo en de Enjoy Design Edition. Voor elke klant is er wel een geschikte variant: de Agila Essentia voor de klant die op zoek is naar een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding, de Agila Enjoy voor klanten die op zoek zijn naar een uitvoering waarbij de kleuren in het in- en exterieur speciaal op elkaar zijn afgestemd, de Agila Cosmo voor klanten die veel waarde hechten aan ingetogen elegantie en de Agila Enjoy Design Edition die fun & fashion uitstraalt, met zijn aantrekkelijke lak in twee kleuren en verchroomde accenten. De combinatie van dertien lakkleuren, talrijke opties, accessoires en aantrekkelijke optiepakketten biedt Agila klanten een uitgebreid palet aan keuzemogelijkheden om de auto geheel naar individuele wensen uit te rusten.

Voorts is de uitrusting verder verbeterd in de vernieuwde Agila. Zo worden alle versies standaard geleverd met onder andere het door Opel gepatenteerde Pedal Release System (PRS). Vanaf de Essentia zijn bovendien een afdekscherm voor de bagageruimte, een stereo installatiekit met twee speakers, elektronisch verstelbare buitenspiegels, getint glas en gekleurde bumpers aan de standaarduitrusting toegevoegd.

Het eenvoudige, maar ingenieuze zitconcept van de Agila, waarmee deze compacte mini-MPV van Opel zich ook onderscheidt van de concurrentie, blijft onveranderd. De rugleuningen van de in delen neerklapbare achterbank (60:40) laten zich eenvoudig neerklappen op de zitting, welke dan naar voren schuift om in enkele seconden een vlakke laadvloer te creëren.

De vernieuwde Agila is leverbaar vanaf september. De vanaf prijs is vastgesteld op 9.745,- voor de Agila Essentia met zeer zuinige 1.0 liter TWINPORT motor. De prijzen van 1.3 CDTi dieselmotor beginnen bij 14.570,-