VERENIGING VNO-NCW


VNO-NCW: werknemer bijna 39 dagen per jaar vrij

DEN HAAG, 12 AUGUSTUS 2003 - Het beeld dat ontstaat door een vandaag naar buiten gekomen internationaal onderzoek van Mercer Human Resource Consulting naar vakantie en vrije tijd, geeft niet de werkelijkheid weer. Dat zegt de ondernemingsorganisatie VNO-NCW in een reactie. De Nederlandse werknemer zou er met 20 wettelijke vakantiedagen en 8 officiële vrije dagen in Europa bekaaid vanaf komen.

De werkelijkheid is dat de Nederlandse werknemer gemiddeld 25,3 dagen vakantie heeft, 7,1 dagen officieel vrij en 6 dagen adv (bron: CBS.) Met ruim 38 dagen (bijna 8 weken vrij!) komen we er dus zeker niet bekaaid van af. Er is eerder aanleiding tot zorg over de beperkte arbeidsduur in Nederland. Met de vergrijzing in aantocht en economische concurrenten die er harder aan trekken dan wij een somber vooruitzicht.

Met een gemiddeld aantal gewerkte uren van 1364 per jaar (bron: OESO) bungelen we onder aan de ranglijst van gewerkte uren. De Duitsers werken 1467 uur, de Britten 1711 en de Amerikanen 1821. Nog even en er melden zich nieuwe leden in de Europese Unie, waar de werknemers maar liefst 2000 of meer uren per jaar werken (ook nog eens tegen een lager salaris.)

12 aug 03 12:28