Provincie Noord-Brabant



Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Matige smog in Brabant

Op dit moment is er matige smog in Brabant. In het midden en oosten van de provincie liggen de gemeten waarden voor ozon over het algemeen boven de 150 µ/g per m3 lucht. Ook fijn stof levert een bijdrage voor de vorming van smog. In het westen van Noord-Brabant is de lucht schoner. Ook bij matige smog is het belangrijk om sterke inspanningen in de buitenlucht te mijden. Bij onveranderde weersomstandigheden mag verwacht worden dat ook morgen in het oosten van de provincie matige smog kan optreden.

Luchtverontreiniging met verhoogde concentraties ozon ontstaan door de invloed van zonlicht op stikstofoxiden en koolwaterstoffen die zich als verontreinigingen in de lucht bevinden.De hoogste concentraties smog worden in de middag en vroege avond gemeten. Fijn stof bestaat uit niet zichtbare deeltjes en druppeltjes in de lucht die het gevolg zijn van industriele activiteiten en het verkeer. Fijn stof kan van grote afstanden door de lucht worden aangevoerd.

Bij matige smogvorming kunnen effecten optreden bij mensen die zich inspannen in de buitenlucht, mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die gevoelig zijn voor ozon. Het betreft irritatie van ogen, neus en keel, luchtwegklachten, hoest en hoofdpijn. Mensen met gezondheidsklachten kunnen zich voor adviezen tot hun huisarts wenden.

De smogwaarschuwing geldt alleen voor vandaag. Op grond van de weersverwachting kan niet worden uitgesloten dat er zich ook morgen smogvorming voordoet. Actuele informatie over smogwaarden en -risico's kunt u vinden op de teletekstpagina's 711 en 712 en de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiene, www.lml.rivm.nl .




Provincie Noord-Brabant