Nederlands Huisartsen Genootschap


Hormoongebruik in de overgang: NHG komt snel met standpunt

NHG zal begin volgende week (voor 19 augustus) een onderbouwd en afgewogen standpunt publiceren naar aanleiding van de resultaten van de Million Women Study, die dit weekend zijn gepubliceerd in de Lancet.1 De resultaten van de studie leverden veel media-aandacht voor hormoongebruik op. Uit de studie blijkt namelijk dat vrouwen die hormonen gebruiken in de overgangsjaren een verhoogd risico op borstkanker hebben. Dit wordt in het eerste jaar van gebruik al duidelijk en niet pas na vijf jaar, zoals voorheen is geconcludeerd. Het afgelopen jaar zijn er al meer studies verschenen die op schadelijke neveneffecten van hormoontherapie rond de overgang wijzen.

Het NHG zal haar standaard de Overgang waar nodig aanpassen en aanvullen. Overigens is deze standaard al zeer terughoudend: alleen als er vasomotorische klachten (opvliegers en zweetaanvallen) voorkomen, die het dagelijks functioneren belangrijk beperken, weegt de huisarts samen met de vrouw de voor- en nadelen van hormoongebruik af. Uiteindelijk beslist de vrouw zelf over het gebruik. De nieuwe gegevens uit de Lancet-studie zal hooguit de accenten bij die afweging verleggen. Het advies om na de start van hormoongebruik na een halfjaar een proefstop in te lassen en de voortzetting van het hormoongebruik jaarlijks te evalueren blijft onverminderd van toepassing, maar ook hierbij zullen bij de afweging van voors en tegens de nieuwe gegevens meegewogen moeten worden.

Huisartsen zullen attent moeten zijn bij het voorschrijven van herhaalrecepten en vrouwen op de hoogte stellen van de nieuwe informatie.Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een samenvatting van de nieuwste gegevens over hormoontherapie in de overgang. Aan de hand hiervan kan de huisarts, samen met de vrouw, de voor- en nadelen van hormoongebruik afwegen. Voor patiënten zal een speciale patiëntenbrief worden samengesteld. Het NHG raadt huisartsen en patiënten aan om dit nieuwe standpunt even af te wachten om aan de hand daarvan een weloverwogen beslissing te nemen.

Utrecht, 11 augustus 2003

Froukje Boukes
Pim Assendelft
E mail: ren@nhg-nl.org


1 Million Women Study Collaborators. Breast cancer and hormone replacement therapy in the Million Women Study. Lancet 2003;362:419-27.