Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Rapport Centrumzorg bepleit erkenning CF-centra

12-08-2003
De afgelopen jaren is binnen de NCFS toenemende bezorgdheid ontstaan omtrent ontwikkelingen ten aanzien van de CF-zorg in Nederland. De knelpunten die zich voordoen bij het realiseren van optimale zorg voor CF-patiënten zijn onlangs in samenwerking met experts vanuit de CF-kindergeneeskunde, de volwassenen CF-zorg en de Medische Raad van Advies (MRvA) van de NCFS samengevat in een nota, het Rapport Centrumzorg. Het rapport vestigt de aandacht op de noodzaak van toegankelijke gespecialiseerde (para)medische zorg voor alle patiënten met CF. De NCFS zal het Rapport Centrumzorg onder de aandacht brengen van diverse belanghebbenden en 'beslissers' in de zorg, waaronder bestuurders en ziektekostenverzekeraars. Het rapport kan gedownload worden via deze website.

Optimale medische zorg
De afgelopen decennia zijn de levensverwachting en de kwaliteit van leven van mensen met CF ingrijpend veranderd. Het is en blijft niettemin een complexe ziekte, aangezien meerdere orgaansystemen aangedaan zijn. Diagnostiek en behandeling vereisen een gespecialiseerde aanpak. Bij de behandeling is dan ook een groot aantal disciplines betrokken.

In de universitaire klinieken en in enkele grote algemene ziekenhuizen heeft zich op 'natuurlijke' wijze een aantal centra ontwikkeld waar deze gespecialiseerde zorg voor patiënten met CF geboden wordt. Het aantal kinderen met CF neemt nog toe. Zij worden op steeds jongere leeftijd gediagnosticeerd, intensiever behandeld en eerder verwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Zij komen bovendien steeds minder vaak op jonge leeftijd te overlijden. De mogelijkheden en faciliteiten om dit groeiend aantal patiënten adequaat op te vangen en van optimale medische zorg te voorzien, blijken onvoldoende te zijn.

De overstap van adolescenten naar de zorg voor volwassenen stuit op grote structurele problemen. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat het aantal volwassenen met CF toeneemt door de stijgende levensverwachting. Door de complexiteit van de ziekte zijn gespecialiseerde CF-teams in de centra noodzakelijk. De realisering daarvan wordt enerzijds geremd door het gebrek aan getrainde en ervaren professionals en anderzijds door onvoldoende mogelijkheden en faciliteiten binnen de gezondheidszorg om het sterk groeiend aantal patiënten op te vangen.

Erkenning CF-centra
Om te kunnen voorzien in gespecialiseerde CF-zorg zullen centra gevormd moeten worden, de zogenaamde CF-centra. In het Rapport Centrumzorg wordt gepleit voor erkenning van zulke CF-centra en de vorming van nieuwe centra in Nederland. In het kader hiervan zijn criteria geformuleerd waaraan een CF-centrum moet voldoen. Tevens wordt gepleit voor het instellen van een onafhankelijke toetsingscommissie die geraadpleegd moet worden bij een aanvraag om erkenning als CF-centrum. Daarnaast dient er structurele financiering van de CF-zorg plaats te vinden. Vorming van erkende centra kan niet plaatsvinden zonder structurele financiering van de CF-zorg. Hierbij moeten voldoende bedden komen om erkende CF-zorg te garanderen. Daarnaast is het noodzakelijk om de behandelcapaciteit op de toekomstige zorgvraag af te stemmen.

Download Rapport Centrumzorg
Het Rapport Centrumzorg ligt ter inzage op het bureau van de NCFS, maar kan ook gedownload worden vanaf deze website. Gaat u hiervoor naar de downloadpagina of klik hier om de download meteen te starten (Acrobat Reader - 750kb).

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl