Regering.nl

11 aug 2003

Gemeente en cwi kunnen elkaars taken overnemen

Gemeenten en de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) kunnen in de toekomst taken van elkaar overnemen, als daardoor mensen eerder aan het werk geholpen worden. Het gaat om experimenten onder voorwaarden.

Dat schrijft staatssecretaris Rutte (SZW) in antwoorden op Kamervragen over het wetsvoorstel werk en bijstand. De taakverdeling tussen gemeenten en de Centra voor Werk en Inkomen is wettelijk voorgeschreven. Rutte vindt echter dat regelgeving geen keurslijf mag zijn, zolang de doelstelling 'werk boven inkomen' voorop blijft staan. De instellingen mogen daarom experimenteren om hun werkproces zo efficiënt mogelijk te maken.

Gemeenten zouden bijvoorbeeld kunnen gaan bepalen hoeveel hulp iemand nodig heeft om aan het werk te komen. Nu is dat een taak van de CWI. Voorwaarde is wel dat de CWI gedeeltelijk betrokken blijft bij de advisering of iemand recht heeft op een uitkering of hulp nodig heeft bij het zoeken naar werk.

Wetsvoorstel bijstand en werk
Met het wetsvoorstel werk en bijstand wil Rutte gemeenten meer vrijheid geven en hen stimuleren om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen. Gemeenten krijgen daarvoor twee budgetten: een budget waaruit de uitkeringen worden betaald en een budget om werkzoekenden aan een baan te helpen (reïntegratiebudget).

De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel werk en bijstand nog behandelen; de planning is dat het wetsvoorstel per 1 januari 2004 in werking treedt.