Gemeente Amersfoort

Gevelhandboek voldoet in ruime mate
Amersfoort evalueert gevelhandboek: regels voor uiterlijk van binnenstad verbeterd

datum: 12 augustus 2003

De gemeente Amersfoort verbetert haar regels voor het uiterlijk van de binnenstad. Dat doet ze na evaluatie van het zogenaamde gevelhandboek. Het gevelhandboek is bedoeld als toetsingskader voor de welstandscommissie en hulpmiddel voor ondernemers, die een reclame- of bouwvergunning willen aanvragen. In het 'gevelhandboek' staan beleidsregels voor het wijzigen van gevels in de binnenstad in geval van bijvoorbeeld verbouwingen. Ook staat beschreven waaraan bijvoorbeeld reclames zoals lichtbakken en banieren moeten voldoen. Naast reparatie van onvolkomenheden in de tekst worden de regels op enkele punten aangepast.

Uit de evaluatie blijkt dat de regels voor kleine panden voldoen, maar dat sommige eigenaren van grotere panden er niet mee uit de voeten kunnen. Voortaan mogen grotere panden in de binnenstad meerdere haaks aangebrachte reclameborden dragen. En in het vervolg worden transparante luifels zonder reclame met een diepte van 80 cm toegestaan. Het gevelhandboek werd in april 2001 vastgesteld. Toen is besloten tot evaluatie na anderhalf gebruik. De evaluatie omvat een enquête van gebruikers van het gevelhandboek, interviews van vertegenwoordigers van belangengroepen en een inventarisatie van de intern gemeentelijke bevindingen.

De regels uit het gevelhandboek zijn bedoeld om de binnenstad een rustiger en terughoudender straatbeeld te geven. En dat doel wordt bereikt, getuige de reacties van ondernemers en belangenorganisaties die deelnamen aan de evaluatie. Het gevelhandboek geldt voor de straten Langestraat, Utrechtsestraat, Arnhemsestraat, Koestraat, Hellestraat en de Varkensmarkt. Hoewel ondernemers het gevelhandboek niet meteen allemaal uit de kast pakken, blijkt bij gebruik dat het een heldere opbouw en indeling heeft. De regels worden als nuttig en zinvol ervaren en zijn volgens de ondervraagden niet te streng. De handhaving is volgens de ondervraagden 'strikt en alert'.

Over het algemeen zijn de ondernemers en belangenorganisaties van oordeel dat het gevelhandboek een bijdrage levert aan een kwalitatief goed straatbeeld in de binnenstad. In twee jaar tijd is het straatbeeld volgens hen werkelijk verbeterd. Inwoners van Amersfoort zijn het daarmee eens. Uit de Stadspeiling 2002 blijkt dat een groeiend aantal mensen (34 procent versus 23 procent in 1999) de inrichting van de straten overzichtelijk vindt. En het beeld van de straat is minder rommelig, volgens 32 procent van de ondervraagden uit de Stadspeiling in 2002. In 1999 vond nog 41 procent van de mensen het straatbeeld rommelig.