Gemeente Rotterdam

Nr 134
13 augustus 2003

BURGEMEESTER WIJST VEILIGHEIDSRISICOGEBIED AAN

De burgemeester van Rotterdam heeft besloten het gebied Het Oude Noorden aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Het gebied wordt begrensd door de straten Schiekade, Bergweg, Gordelweg, Soetendaalsekade, Zwaanshals, Zwaanshalskade, Zaagmolenkade, Noordplein en de Heer Bokelweg, de genoemde wegen daaronder begrepen. De aanwijzing geldt voor een periode van drie maanden van 1 september tot 1 december 2003.

Dit besluit volgt op een voorstel van de korpschef om het bewuste gebied aan te wijzen. De korpschef is van oordeel dat het noodzakelijk en gewenst is dit gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, nu is komen vast te staan dat dit gebied wordt gekenmerkt door een opvallend aantal incidenten met (vuur)wapen gerelateerd geweld. De meest zuidelijke punt van de Agniesebuurt, begrensd door de Heer Bokelweg, Raampoortstraat en Couwenburg, maakt onderdeel uit van het reeds aangewezen veiligheidsrisicogebied Delftsestraat en omgeving. Dit deel van de Agniesebuurt wordt in dit voorstel niet meegenomen.

Om de ontwikkeling van geweldsincidenten in het gebied duidelijk weer te geven is een tweedeling gemaakt in jaar 1 (van mei 2001 tot en met april 2002) en jaar 2 (van mei 2002 tot en met april 2003). Van alle geregistreerde geweldsincidenten blijkt het aantal geweldsincidenten in het aan te wijzen gebied in jaar 2 ten opzichte van jaar 1 toe te zijn genomen met 15 % (van 621 naar 716 incidenten), terwijl het aantal wapenincidenten in jaar 2 ten opzichte van jaar 1 is toegenomen met 58 % (van 66 naar 104 incidenten). Van alle wapenincidenten in jaar 1 en 2 is in 32 % van de gevallen sprake van een vuurwapen (dit is 41 % van de wapenincidenten in de CBS-wijk Oude Noorden en 22 % van de wapenincidenten in de Agniesebuurt).

Na bespreking van dit voorstel in het driehoeksoverleg met de hoofdofficier van justitie en de korpschef heeft de burgemeester het besluit genomen het gebied aan te wijzen. Dit besluit wordt gepubliceerd in het gemeenteblad. Tevens word het besluit bekendgemaakt in huis aan huisbladen.

Bevoegdheden officier van justitie

In het door de burgemeester aangewezen gebied kan de officier van justitie gedurende de door de burgemeester bepaalde periode op grond van de artikelen 50, 51 en 52 Wet wapens en munitie, gelasten dat voor de duur van maximaal 12 uur tegenover een ieder de bevoegdheid wordt uitgeoefend om:

verpakkingen van goederen, met inbegrip van reisbagage, te openen; vervoermiddelen te onderzoeken;
een ieder aan de kleding te onderzoeken op wapens of munitie.

noot voor de redactie/