Gemeente Almelo

Europees jaar van mensen met een handicap

Het jaar 2003 is benoemd tot Europees Jaar van mensen met een handicap. Ook in Almelo maken wij hier graag gebruik van om speciale aandacht te vragen voor burgers met een fuctiebeperking. We doen dit o.a. door gedurende het jaar de volgende activiteiten te organiseren:

De fietsvierdaagse, die plaats heeft gevonden van 16 tot en met 19 juni 2003, was dit jaar voor het eerst ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

Voorafgaand aan de Profronde op 29 augustus 2003 wordt een tandem race georganiseerd voor visueel gehandicapte wielrenners voor Nederlandse toppers.

Van 9 september 2003 tot en met 13 september 2003 worden in de bibliotheek demonstraties verzorgd van
vrijetijdsbestedingsmogelijkheden voor visueel gehandicapten door het spelen met aangepaste spellen zoals bijvoorbeeld scrabble. Tevens wordt gedemonstreerd hoe visueel gehandicapten door middel van aanpassingen gebruik kunnen maken van de computer en het internet.

Op 13 september 2003 vindt rondom de Koornmarkt een grote culturele manifestatie plaats. Tijdens de manifestatie worden verschillende vormen van culturele activiteiten zoals toneel, muziek en dans getoond door zowel mensen met en zonder functiebeperking. Daarnaast zullen verschillende organisaties zichzelf presenteren en vinden verschillende workshops plaats. De manifestatie is bestemd voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen, waarvoor speciale activiteiten zullen worden georganiseerd. Er zullen exposities zijn van kunst gemaakt door mensen met een functiebeperking.

Op 1 oktober 2003 wordt een informatiemarkt voor ouderen georganiseerd in de binnenstad. Er zal informatie beschikbaar zijn over diverse zaken zoals wonen, welzijn, vrijetijdsbesteding en zorg.

Op scholen vindt gedurende het jaar voorlichting plaats om kinderen een idee te geven waar gehandicapten in het dagelijks leven zoal tegenaan lopen.

Ter afsluiting van het Europees Jaar zijn betrokken organisaties voornemens aan het eind van het jaar (in november/december) een forumdiscussie te organiseren rondom gehandicapten en gehandicaptenbeleid.