Gemeente Smallingerland

Integraal verbeteringsplan De Leijen
13 augustus 2003

In het kader van het Fries Merenproject is er een verbeteringsplan voor De Leijen opgesteld. Daarin worden drie hoofddoelstellingen genoemd te weten:

* het verbeteren van de waterkwaliteit;

* zonering van de recreatie;

* behoud en versterking van de natuurwaarden;

Dit moet leiden tot zodanige omstandigheden dat er een aanzienlijk beter en blijvend duurzaam evenwicht ontstaat tussen natuur en recreatie.

Om dit doel te bereiken wordt het slib in het meer op bepaalde plaatsen verwijderd en hergebruikt voor de aanleg van nieuwe eilandjes. Van Opeinde naar Rottevalle en van Rottevalle naar Oostermeer komen twee nieuwe vaargeulen. Hiermee worden de historische vaarwegen weer hersteld. Verder komen er een drietal eilandjes waar watersporters tijdelijk kunnen afmeren en waarbij de eilandjes betreden kunnen worden. Via een meerjarige beheersvisserij waarbij met name brasem wordt verwijderd wordt de waterkwaliteit van het meer eveneens verbeterd. In de buurt van de Tike is het de bedoeling een aanleggelegenheid te maken voor roei- visboten.

Het integraal verbeteringsplan - waarvan de helft van het gebied De Leijen in onze gemeente ligt (de andere helft ligt in de gemeente Tytsjerksteradiel) - ligt ingaande maandag 18 augustus 2003 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis (centrale publieksbalie), Gauke Boelensstraat 2 te Drachten. Volgens artikel 8 van het bestemmingsplan Buitengebied is voor het uitvoeren van bepaalde werken en werkzaamheden een zgn. aanlegvergunning nodig. Tegen het voornemen van burgemeester en wethouders om die vergunning te verlenen voor de werkzaamheden op het grondgebied van de gemeente Smallingerland, kunnen gedurende genoemde termijn gemotiveerde bezwaarschriften worden ingediend bij burgemeester en wethouders van de gemeente Smallingerland, Postbus 10000, 9200 HA Drachten.