Ingezonden persbericht


                                                                       
 Koninklijke          CBRB                Kantoor Binnenvaart          
 Schuttevaer                                                           
Vasteland 12 c en e - 3011 BL Rotterdam

Persbericht

Minister gaat handhaven loketfunctie IVW in Rotterdam onderzoeken

Nauwelijks terug van zomerreces heeft minister Peijs positief gereageerd op het dringende pleidooi van Kantoor Binnenvaart, Centraal Bureau voor de Rijn- en binnenvaart en Koninklijke Schuttevaer om de loketfunctie van IVW in Rotterdam te behouden. De organisaties hadden in samenspraak met de Stichting Afvalstoffen Binnenvaart (SAB) de minister het voorstel gedaan het loket onder te brengen in het Rijn- en Binnenvaarthuis aan het Vasteland. De SAB heeft daar als nationaal Instituut al een publieksfunctie waar de uitgifte en controle van dienstboekjes en vaartijdenboeken zeer wel in te passen zijn. De minister heeft toegezegd hiernaar serieus onderzoek te willen doen.

De organisaties zijn verheugd dat de minister al na korte tijd tot dit onderzoek besloten heeft. Daaraan bijgedragen zal hebben de ludieke plakbandactie van enkele schippers op de laatste open dag van het loket op de Zwarte Zwaan in Rotterdam, waarmee ze lieten merken de sluiting en verhuizing van "hun" loket absoluut niet te kunnen waarderen. In het hierop volgende gesprek met de ambtelijke top van IVW hebben is dit nog eens duidelijk onder worden gebracht. Een belangrijk punt voor de binnenvaartondernemers is dat voor efficiënt ondernemen de nodige zakelijke en administratieve handelingen zoveel mogelijk gecentraliseerd plaats moeten kunnen vinden. Rotterdam is dan als grootste binnenvaarthaven toch de meest aangewezen locatie, waar de meeste ondernemers ook hun andere binnenvaartzaken kunnen afhandelen.

De Minister wil in haar antwoord niet meer ingaan op de motieven waarom IVW het schippersloket naar Den Haag heeft verplaatst. Zij onderkent echter de motivatie van de binnenvaartorganisaties om de loketfunctie in Rotterdam te houden, waarbij zij oog heeft voor de huidige plaats van de SAB, namelijk in het Rijn- en Binnenvaarthuis aan het Vasteland te Rotterdam. De minister zegt toe dat de IVW Divisie Vervoer aan de wensen van de organisaties tegemoet zal komen en de mogelijkheden bekijken om de taken met betrekking tot vaartijdenboek en dienstboekje in samenwerking met de SAB uit te voeren. "In dit onderzoek zal worden bezien aan welke voorwaarden voldaan moet worden om overheidstaken door derden uit te laten voeren. Daarbij zal rekening worden gehouden met het wettelijke karakter van de taken, de personele gevolgen en de financiën," aldus de Minister.

Na de zomer zal de SAB worden uitgenodigd voor een verkennend gesprek.. De binnenvaartorganisaties zien deze verkenning weliswaar met vertrouwen tegemoet, maar benadrukken toch dat enige haast moet worden gemaakt om de huidige situatie met alleen maar een loket in Den Haag, zo kort mogelijk te laten voortduren.

Informatie (