European Commission

IP/03/1159

Brussel, 13 augustus 2003

Ingrijpen van de Commissie niet langer vereist om NDC Health in staat te stellen met IMS Health te concurreren

De Europese Commissie heeft de beschikking inzake voorlopige maatregelen die zij op 3 juli 2001 heeft goedgekeurd ten aanzien van IMS Health (IMS), de wereldwijde marktleider op het gebied van informatie over de verkoop van farmaceutische producten en doktersrecepten, ingetrokken. Het Oberlandesgericht Frankfurt heeft weliswaar erkend dat de structuur van IMS Health met 1860 bouwstenen door het nationale auteursrecht is beschermd, maar heeft een uitspraak gedaan waarin NDC Health (NDC) de mogelijkheid krijgt een bouwstenenstructuur op de markt te brengen die aan de behoeften van de klanten beantwoordt. Het is dus niet langer noodzakelijk dat de Commissie dringende maatregelen neemt.

In zijn uitspraak van september 2002 stelde het Oberlandesgericht Frankfurt dat men derden niet kan verbieden een andere structuur uit te werken die is gebaseerd op administratieve indeling en postdistricten ook al heeft deze een soortgelijke structuur als die welke in 1860 bouwstenen is ingedeeld en als van die structuur afgeleid zou kunnen worden beschouwd. Daarom zouden andere structuren die sterk gelijken op de structuur met 1860 bouwstenen kunnen worden ontwikkeld voor het verzamelen van gegevens over de verkoop van farmaceutische producten en legitiem kunnen worden gebruikt om verslagen over de verkoop van farmaceutische producten op te stellen en op de markt te brengen. Het Oberlandesgericht was voorts van oordeel dat Pharma Intranet Information (PI) (dat thans een dochteronderneming is van NDC) inbreuk had gemaakt op de Duitse concurrentiewetgeving door de structuur met 1860 bouwstenen te kopiëren en te gebruiken.

In een andere zaak richtte het Landgericht Frankfurt am Main aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen een verzoek om prejudiciële beslissing over de uitleg van artikel 82 van het EG-Verdrag in het kader van een parallelle procedure die bij de Duitse rechterlijke instanties aanhangig was gemaakt wegens schending van de auteursrechten waarbij IMS Health en NDC Health eveneens betrokken waren. Verwacht wordt dat de advocaat-generaal later dit jaar zijn conclusies zal presenteren.

Achtergrond

In juli 2001 concludeerde de Commissie dat de weigering van IMS om aan NDC een licentie te verlenen voor het gebruik van de structuur met 1860 bouwstenen niet objectief te rechtvaardigen was en dat deze weigering in eerste instantie misbruik van machtspositie in de zin van artikel 82 vormde. De structuur was, zo stelde zij, immers onontbeerlijk om een activiteit op de markt in kwestie te verrichten, aangezien er geen feitelijke of potentiële alternatieve structuur bestaat.

De Commissie was van oordeel dat door de weigering van IMS het risico ontstond dat aan de klager, NDC, ernstige en onherstelbare schade werd toegebracht. Daarom keurde de Commissie de beschikking van 3 juli 2001 goed waarin IMS, bij wijze van voorlopige maatregel, werd gelast een licentie voor het gebruik van de structuur met 1860 bouwstenen te verlenen aan de concurrenten die toen aanwezig waren op de markt voor diensten op het gebied van regionale verkoopgegevens in Duitsland. Op zijn beurt mocht IMS royalty's innen waarvan de hoogte door de partijen binnen twee weken vanaf de datum van de aanvraag van de licentie moest worden vastgesteld; zo niet, dan zou deze door onafhankelijke deskundigen worden vastgesteld.

Op 26 oktober 2001 schortte de President van het Gerecht van eerste aanleg de uitvoering van de beschikking van de Commissie op. De President van het Hof van Justitie bevestigde deze opschorting later.