Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

OVERHEID GEDOOGT TIENTALLEN ILLEGALE CAFÉS

WOERDEN, 15 augustus 2003 -- De veiligheid van consumenten loopt gevaar, stellen Koninklijk Horeca Nederland en het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM!). Aan horecaondernemingen worden strenge eisen gesteld inzake veiligheid. "Gasten en personeel komen in de horeca in een gegarandeerd veilige werk- en leefomgeving", zegt Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland, "maar er is een wildgroei aan illegale cafés, waar op grote schaal wetten en regels geschonden worden. De veiligheid van bezoekers is op geen enkele wijze gewaarborgd en het wordt tijd dat de overheid tegen de illegale cafés optreedt. Zo kan het niet langer!"

De horecaondernemer moet steeds meer regels en wetten naleven, waarin veel geïnvesteerd wordt. Dat heeft hij over voor zijn gasten. De ondernemer wordt echter steeds vaker beconcurreerd door illegale horeca. Daar worden regels en wetten niet nageleefd, worden geen belastingen afgedragen en staan vrijwilligers achter de bar, waardoor ze goedkoper zijn dan de reguliere horeca.

Als illegaal café worden oude caravans, kantines, zeecontainers, hutten, bloemenkassen, schuren, tenten en bouwketen gebruikt. Er zijn al minstens 65 van dergelijke illegale horecagelegenheden aangetroffen in Overijssel, Friesland, Noordoostpolder, Limburg, Westland en elders verspreid in het land. Deze illegale cafés opereren buiten de wet en belastingdienst om. Ze hebben geen drank- of horecavergunning. De brandveiligheid is niet geregeld. Er is geen toezicht op alcoholmisbruik en/of op het roken, of welke andere wettelijke of fiscale regel dan ook. Op eigen websites wordt vol trots gemeld dat er voor weinig geld gezopen kan worden en dat ze maling hebben aan alles.

De overheid heeft de Keuringsdienst van Waren opdracht gegeven over de veiligheid en gezondheid van gasten te waken. De controleurs treden streng op bij overtredingen in de horeca. Onder het motto "moet kunnen" of "jongerencultuur" worden illegale keten, schuren en tenten met rust gelaten. Zaken als veiligheid, gezondheid en alcoholmatigingsbeleid, worden door de KvW niet gehandhaafd of gecontroleerd. Bovendien treden ze niet op, omdat de drank gezamenlijk wordt ingekocht en dan is het geen horeca inrichting. Bovendien zijn deze "cafés" vaak besloten, waardoor ze volgens de wet geen openbare gelegenheden zijn. Ook de politie en gemeenten knijpen graag een oogje toe, omdat het vaak gaat om jongeren, die anders op straat rondhangen en rotzooi trappen. Ze zien het als een soort hangplekken, die relatief weinig overlast opleveren.

Dat is onacceptabel voor zowel Koninklijk Horeca Nederland als de BEM!, die sinds 2000 oneerlijke horecasituaties onderzoekt. De reguliere horeca krijgt voor het minste of geringste zware boetes uitgedeeld, terwijl de onveiligheid van illegale cafés getolereerd en gedoogd wordt. Het overheidsbeleid wordt door de professionele horecaondernemer ondersteund, maar diezelfde overheid gooit dit allemaal overboord met het dulden van de illegale horeca. Het wordt tijd dat de autoriteiten tegen deze onveilige situaties optreden en de illegale cafés sluiten.

---

Noot voor de redactie -