Novem


15-08-2003
Publiek-private samenwerking op bedrijventerrein Breda

Een bedrijventerrein revitaliseren lukt alleen als overheid en bedrijfsleven dat samen aanpakken. Het terrein De Krogten in Breda is daarin een van de koplopers. Bedrijven en overheden zijn bereid te investeren en vastgelegde verplichtingen na te komen. Bij bijeenkomsten van de bedrijvenvereniging is meer dan 80% van de bedrijven aanwezig. Hoe krijgt men dat voor elkaar?

De Krogten is een groot gemengd terrein van 170 hectare. Vorig jaar kozen bedrijvenvereniging en gemeente ervoor problemen niet meer terreinbreed aan te pakken, maar per deelgebied. Dit jaar worden de eerste afspraken over het instandhouden van de gerealiseerde kwaliteit vastgelegd, in een convenant over deelterrein De Krogten Kalshoven.

Bedrijven krijgen door de kleinschalige benadering meer invloed op hun leefomgeving en voelen zich meer buren. Daardoor komen ze sneller in beweging. Peter Verheijden, projectmanager revitalisering van de gemeente Breda over het convenant: "Gemeente en bedrijven geven elkaar het sein om te gaan investeren. Wij plegen onderhoud aan straten en rioleringsbuizen. Bedrijven reageren door hun schilderwerk op te knappen en nieuwe hekken te plaatsen." Snijder: "Het convenant legt de verantwoordelijkheden vast en trekt daardoor het beheer op een hoger plan. Dan kun je ook niet meer terugzakken naar het niveau van het verleden."

"In een goede samenwerking is ruimte voor verschillen van inzicht", zegt Jaap Lange van de afdeling Economische zaken van de gemeente Breda over de communicatie met de ondernemers. "Omdat wij een grote gemeente zijn, hebben we meer dan één bedrijventerrein in het vizier. Bovendien moeten we rekening houden met de belangen van andere stakeholders. Niet alles wat bedrijven graag willen kan daardoor zonder meer gerealiseerd worden. De bedrijven accepteren dat van ons. Aan de andere kant hebben wij er begrip voor dat zij vaak heel andere prioriteiten hebben dan wij."

Meer informatie

* Contactpersoon Bureau Milieu en Werk BV: Wim Snijder (w.snijder@bureaumw.com, 013-5434400)

* Contactpersoon gemeente Breda: Jaap Lange (jw.lange@breda.nl, 076-5293646)

* Contactpersoon Novem: Wim Vergeer (w.vergeer@novem.nl, 030-2393695